Mainos
Mainos

Tshernobylin viimeinen reaktori suljetaan

Ukrainalaisen Tshernobylin ydinvoimalan viimeinenkin reaktori suljetaan talvella tehtävien korjausten ajaksi. Uutispalvelu NucNetin mukaan reaktorissa havaittiin syyskuussa viitisenkymmentä heikkoa hitsauskohtaa reaktorin jäähdytyslaitteissa. Nyt hitsausvaurioita on havaittu yli 260.

Ukrainan uutistoimiston Unianin mukaan suurin osa vaurioista on alle viiden sentin mittaisia, mutta myös yli 15 senttimetrin halkeamia on tavattu.

Reaktori on suljettava talven ajaksi, vaikka energian tarve onkin silloin suurin. Ydinvoimalan johto on pyytänyt ydintarkastusviranomaisilta lupaa keskittyä vain pahiten vaurioituneisiin jäähdytysputkistoihin. Korjaustöiden lasketaan maksavan noin 280 miljoonaa markkaa. Ukrainan hallitus on pyytänyt ulkomailta apua korjauksiin.

Ukraina on luvannut sulkea lopullisesti koko Tshernobylin voimalan vuonna 2000, mutta sulkemisen kalleus saattaa vielä pyörtää päätöksen. Teollisuusmaiden G-7-ryhmä lupasi heinäkuussa noin 1,4 miljardin markan avustuksen tuhoutuneen reaktorin sarkofagin vahvistamiseen. EU:n komissio on puolestaan luvannut 520 miljoonaa markkaa ydinvoimalan sulkemisesta aiheutuviin kustannuksiin.
(STT-RB)


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme