Mainos
Mainos

Tshernobylin ydinuhkan kamala paluu: Metsäpalo levittää radioaktiivista savua

Tshernobylin ydinkatastrofista on kulunut 29 vuotta. Ydinvoimalan räjähdys levitti tuolloin suuret määrät radioaktiivisia hiukkasia Eurooppaan, Suomi mukaanlukien.

Daily Mail kertoo sivuillaan, että katastrofi ei ole vielä mitenkään ohi. Tuoreen tutkimuksen mukaan Ukrainassa riehuneet metsäpalot levittävät ilmakehään radioaktiivista savua ja savuhan ei tunnetusti pysähdy maiden rajojen kohdalla.

Turma-alueen maaperän yläosissa on edelleen radioaktiivisuutta. Metsäpalot ovat riehuneet alueella kolmasti 2000-luvulla: Vuosina 2002, 2008 ja 2010.

Norjalaisten ilmastotutkijoiden mukaan radioaktiivista savua on kulkenut itäisen Euroopan yli aina Skandinaviaan asti. Määrät ovat olleet pieniä, mutta tutkijoiden mukaan radioaktiivisuus saattaa levitä epätasaisesti ja joillakin alueilla pitoisuudet voivat muodostua paljon suuremmiksi.

Tutkijat varoittavat, että ilmastonmuutoksen myötä tämänkaltaiset metsäpalot saattavat vain lisääntyä entisestään.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme