Mainos
Mainos

Tshetsheenijohtaja kiistää pidätykset – "Tshetsheniassa ei ole homoja"

Tshetsheenijohtaja Ramzan Kadyrov kiistää tiedot homojen vainoamisesta Tshetsheniassa, kertovat venäläiset uutistoimistot. Kadyrovin mukaan yhtäkään homoa ei ole pidätetty.

– On ollut kiusallista puhua tästä. Sanotaan, että on ollut pidätyksiä, murhia, (sanomalehdet) ovat jopa julkaisseet yhden uhrin nimen, Kadyrov sanoi.

Hänen mukaansa kyseinen mies on elossa, hyvinvoiva ja kotonaan.

Kidutuksia

Viime kuun lopulla venäläinen sanomalehti Novaja Gazeta uutisoi, että satoja seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä, pääsääntöisesti homomiehiä, on otettu kiinni ja kidutettu.

Lehden mukaan paikallisviranomaiset ovat pyytäneet perheitä tappamaan perheenjäseniään "puhdistaakseen kunniansa". Sukulaiset tappoivat ainakin kaksi ihmistä, ja kolmas kuoli kidutukseen, lehti kertoi.

Tshetshenia on konservatiivinen yhteiskunta, jossa homous on tabu ja homot ovat vaarassa joutua sukulaistensa surmaamiksi.

Tshetsheniasta Moskovaan paenneet homot kertoivat uutistoimisto AFP:lle, että heitä hakattiin ja pidettiin "epävirallisessa vankilassa". He kertoivat elävänsä pelossa, että heidät tunnistetaan ja löydetään sukulaistensa kautta.

Kun Kadyrovilta kysyttiin näistä väitteistä, hän sanoi, etteivät ne voi pitää paikkaansa, sillä homoja ei ole Tshetsheniassa.

Muodollinen tutkinta aloitettu

Novaja Gazetan uutisointi herätti järkytystä maailmalla. Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley sanoi maanantaina olevansa järkyttynyt uutisoinnista, jonka mukaan ihmisten kaappaamisen, kiduttamisen ja murhaamisen syynä on ollut seksuaalinen suuntautuminen.

Syyttäjät aloittivat asiasta muodollisen tutkinnan maanantaina. Tutkijoiden mukaan he eivät vielä ole saaneet virallista valitusta uhrilta, kertoi Venäjän ihmisoikeusasiamies Tatyana Moskalkova.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on vaatinut, että Venäjä tutkii asian, kertoi Reuters.

– Venäjän viranomaisten on kiireellisesti tutkittava nämä järkyttävät ihmisoikeusloukkaukset, jotka ovat kohdistuneet väitetysti homomiehiin ja samaten tunnistaa, asettaa syytteeseen ja tuomita niiden tekijät, sanoi Etyjin demokratia- ja ihmisoikeusjohtaja Michael Link.

Yle kertoi viime viikolla, että Novaja Gazetan toimitus on saanut uhkauksia artikkelinsa takia.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme