Mainos
Mainos

"Tsipras oli erilainen - hän vaikutti alistuneelta"

Maria Iliopoulou, 25, on seurannut viime päivät EU-poliitikkojen tavoin silmä kovana Kreikan pääministerin puheita. Siinä missä euromaiden poliitikot ja virkamiehet odottavat merkkejä sitoutumisesta alustavaan lainasopuun, kreikkalaisnuori on etsinyt vastausta siihen, onko Alexis Tsipras enää entisensä kovien myönnytysten jälkeen.

Tsipras puhui kreikkalaisille myöhään tiistai-iltana paikallisen televisiokanavan haastattelussa.

– Hän oli erilainen kuin ennen: hän vaikutti alistuneelta, Belgiassa asuva Iliopoulou sanoo STT:lle Brysselissä.

– Hän oli yhtäkkiä vähän kuin (Kreikan edellinen pääministeri Antonis) Samaras, Iliopoulou huokaa.

Tsipras nousi valtaan vakuuttamalla, että hän neuvottelee Kreikalle uuden sopimuksen, joka kumoaa Samarasin hallinnon nielemät lainaehdot. Nyt Tsipras kuvaili allekirjoittamaansa sopimusta "ainoaksi tarjolla olevaksi vaihtoehdoksi". Hän myös kertoi sitoutuvansa vaadittujen toimien toteuttamiseen, vaikkei itse usko niihin.

Iliopouloun mielestä näytti siltä kuin lausunto ei olisi tullut "täydestä sydämestä".

– Jos hän olisi ollut liian negatiivinen, hän ei olisi vakuuttanut meitä (siitä, että sopimus on pantava toimeen).

"Päällimmäisenä helpotus" 

Tanssinopettajana työskentelevä Iliopoulou suhtautuu myötätuntoisesti Tsiprasiin ja haluaa yhä luottaa tähän, vaikka vyönkiristys näyttää jatkuvan Kreikassa vielä seuraavat kolme vuotta. 

– Emme pysty millään maksamaan velkoja takaisin näillä ehdoilla.

Maria Iliopoulou myöntää, että Tsiprasin allekirjoittama sopimus sotii kansanäänestyksen tulosta vastaan. Hänen mukaansa se on kuitenkin osin ymmärrettävää, koska tarjolla on nyt moninkertainen summa tukilainaa.

Iliopouloun mielestä tärkeintä on, että Tsipras saa pidettyä Kreikan eurossa. Tsipras lupasi maan pysyvän euroalueessa, vaikka kreikkalaiset äänestävät ei lainoittajien aiemmille vaatimuksille.

– Vanhempani tukevat Syrizaa ja äänestivät ei. Soitin heille maanantaina ja he ovat hyvin huolissaan sopimuksen seurauksista. Mutta päällimmäisin tunne on helpotus, että pysymme osana Eurooppaa.

Iliopoulou on pannut merkille myös sen, että Suomi ei välttämättä hyväksy uutta tukipakettia. Kreikkalaisviestimet kertoivat Suomen hallituksen tiukasta linjasta viikonlopun livelähetyksen aikana. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme