Mainos
Mainos

Tsiprasin asema taas testissä

Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin valta-asemaa on testattu taas tänään, kun maan parlamentti äänesti tukiohjelmaan liittyvien lakiuudistusten toisesta osasta. Ensimmäisen osan parlamentti hyväksyi jo viime viikolla.

Tänään äänestettiin pankkien talletussuojaa ja oikeusprosessien nopeuttamista koskevista uudistuksista. Äänestystuloksia odotetaan vielä.   

Tukipaketin ehtoina olevat lakiuudistukset jakavat hallituspuolue Syrizaa, ja viime viikon äänestyksessä osa Syriza-puolueen jäsenistä äänesti muutoksia vastaan. Tsipras sai runnottua läpi lakiuudistusten ensimmäisen osan vain opposition tuella. Myöhemmin Tsipras erotti kolme muutoksia vastaan äänestänyttä ministeriä.   

Viime viikolla parlamentti äänesti veronkorotuksista, eläkeleikkauksista ja työlaeista.   

Odotettavissa on, että Tsipras saisi vietyä läpi myös toisen osan lakimuutokset. Ongelmana on vain se, että jos lait menevät läpi ainoastaan opposition avulla, Tsiprasin voi olla vaikea jatkaa pääministerinä.

 Varsinaiset neuvottelut Kreikan kolmannesta tukiohjelmasta lainoittajien kanssa aloitetaan, kun Kreikan parlamentti on hyväksynyt lakiuudistukset.   

Periaatteellinen päätös Kreikan kolmivuotisesta 86 miljardin euron tukipaketista on jo tehty.  


EKP nosti hätärahoitusta  
  

Helpotusta Kreikan tilanteeseen toi tänään se, että Euroopan keskuspankki päätti nostaa maan hätärahoituksen tasoa 900 miljoonalla eurolla.   

EKP nosti hätärahoituksen tasoa viimeksi viime viikon torstaina samalla summalla. Kreikkalaiset pankit pysyvät käytännössä pystyssä hätärahoituksen avulla.   

Ennen viime torstaita EKP piti hätärahoituksen tason ennallaan 89 miljardissa eurossa lähes kolme viikkoa, kun Kreikan lainaneuvottelut eivät edenneet. Sen takia kreikkalaiset pankit sulkivat ovensa ja käteisnostoja sekä pääoman liikkumista koskevat rajoitukset tulivat voimaan. Pankit avasivat ovensa maanantaina, mutta rajoitukset pysyivät pääosin samoina.  

Rajoitukset pysynevät voimassa, kunnes lainaneuvottelut kolmannesta tukiohjelmasta saadaan päätökseen. Tavoitteena on, että tukiohjelmasta saadaan sopu 20. elokuuta mennessä, jolloin Kreikalle erääntyy 3,2 miljardin euron lainaerä EKP:lle.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme