Mainos
Mainos

Taustalla terroriuhka – Norja vaatii henkilöllisyystodistuksen kaikilta maahantulijoilta

Norja on aamusta lähtien vaatinut passia tai henkilöllisyystodistusta kaikilta maahantulijoilta terroriuhan takia.

Päätös on voimassa maanantaihin asti ja koskee myös suomalaisia.  

Suomalaiset ja muut pohjoismaalaiset voivat ylittää rajan joko passilla, kansallisella henkilöllisyystodistuksella tai ajokortilla. Muilta EU-kansalaisilta vaaditaan passi tai kansallinen henkilöllisyystodistus.  

Taustalla on Norjan kohonnut terrorismiuhka. Norjan viranomaiset kertoivat toissa päivänä, että Syyriasta lähtenyt islamistiryhmä suunnittelisi terrori-iskua länsimaihin ja erityisesti Norja olisi mainittu yhdeksi kohteeksi.    

Partiointia Norjan rajalla  

Suomen Rajavartiolaitoksen mukaan Norjan rajalla ei tehdä varsinaisia järjestelmällisiä rajatarkastuksia, vaan henkilöllisyystodistusta kysytään pistotarkastuksissa. Suomen ja Norjan rajalla on kuusi rajanylityspaikkaa Lapissa.  

Suomen puolella ei ole aloitettu erityistarkastuksia, kerrotaan Rajavartiolaitoksesta. Partiointeja on kohdennettu normaalia enemmän Norjan rajalle, mutta lisähenkilökuntaan ei ole jouduttu turvautumaan.  

Rajavartiolaitoksen mukaan Norjan rajanylityspaikoille ei ole tänään odotettavissa ruuhkaa, vaikka lauantai on kauppaliikenteen vuoksi vilkas päivä.  

Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan kansalaiset ovat voineet liikkua Pohjoismaissa ilman passia tai oleskelulupaa vuodesta 1954.  Schengen-sopimuksen mukaan rajatarkastukset voidaan ottaa tilapäisesti käyttöön yleistä järjestystä ja kansallista turvallisuutta uhkaavissa tilanteissa.

Alattion kylässä säikähdettiin

Norjan poliisin mukaan norjalaisten ei tarvitse ryhtyä muihin varotoimiin terroriuhan vuoksi. Pohjois-Norjassa sijaitsevan pienen Alattion kylän asukkaat säikähtivät eilen, kun raskaasti aseistautuneet poliisit tutkivat terroristeiksi epäiltyjä tummiin pukeutuneita henkilöitä, jotka olivat liikkeellä kahdella autolla. Lopulta selvisi, että joukko oli vain matkalla kalaan.  

STT:n uutista korjattu klo 12.25: Myös ajokortti tai henkilöllisyystodistus kelpaa suomalaisilla rajanylitykseen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme