Mainos
Mainos

Tuhannet huumevangit armahdetaan Yhdysvalloissa

Useat tuhannet amerikkalaiset huumetuomioita istuvat vangit saavat mahdollisuuden pyytää armahdusta. Yhdysvalloissa nähdään lähiaikoina vankien joukkovapautus.

Oikeusministeriö ilmoittaa pian yksityiskohdat muutoksesta, joka on osa presidentti Barack Obaman pyrkimystä tehdä amerikkalaisesta oikeusjärjestelmästä oikeudenmukaisemman. Obama on myöntänyt jo useita armahduksia, mutta nyt niiden piiriin otetaan suuri joukko ei-väkivaltaisia huumerikollisia.

Huumelait ovat lieventyneet ja tuomiot lyhentyneet Obaman kaudella.  Suurin muutos on se, että mustat eivät välttämättä enää saa huumerikoksista huomattavasti pidempiä tuomioita kuin valkoiset.  

Tuo epätasa-arvoisuus johtui siitä, että crack-kokaiinista sai paljon kovempia tuomioita kuin kokaiinista, vaikka kyseessä on periaatteessa sama huume.  Kokaiini on kalliimpaa, ja suuri osa sen käyttäjistä on valkoisia.  Crack on halvempaa, ja sen käyttäjät ovat enimmäkseen mustia. 

Oikeusministerin asettama komissio paljasti epäoikeudenmukaisuuden, ja huumelait muutettiin neljä vuotta sitten.  Nyt vanhojen ja kovien lakien aikaan annetut huumetuomiot voidaan tutkia ja muuttaa tuomio niin, että se on linjassa uusien lakien kanssa.  Se tietää monille vapautusta vankilasta useita vuosia etuajassa.

Yhdysvaltain vankilat ovat tunnetusti ylikuormitettuja.  Pelkästään väkivallattomista huumerikoksista tuomittuja on vankiloissa puoli miljoonaa.  Tämän armahdusprosessin toivotaan pienentävän maan vankimäärää ja samalla vähentävän vankeinhoidon suuria kustannuksia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme