Mainos
Mainos

Tulivuorenpurkaus muutti lentoreittejä Islannissa

Tulivuorenpurkauksen synnyttämä massiivinen savu-, tuhka- ja höyrypatsas pakotti lentokoneet uusille reiteille Islannin yltä.

Jäätikön alla alkanut tulivuorenpurkaus pakotti Islannin ilmailuviranomaiset määräämään osan Euroopan ja Yhdysvaltain välisestä lentoliikenteestä uusille reiteille. Vatnajökull-jäätikön alla alkanut purkaus sai aikaan 13 kilometriä korkean savu-, tuhka- ja höyrypatsaan. Viranomaisten mukaan olisi erittäin vaarallista, jos lentokone lentäisi vulkaanista tuhkaa sisältävään pilveen.

Ensimmäiset merkit tulivuorenpurkauksesta saatiin jo eilisiltana, kun Vatnajökullin alueella rekisteröitiin sarja maanjäristyksiä. Jäätikön alaisesta tulivuorenpurkauksesta ei ole välitöntä vaaraa ihmisille, koska alue on hyvin syrjäinen ja vaikeakulkuinen. Suuret aineelliset vahingot ovat kuitenkin mahdollisia, jos purkauksen sulattamat vesimassat syöksyvät äkisti alas rinteitä. Vuoden 1996 tulivuorenpurkauksen jälkeen useiden kuutiokilometrien vesimassat pyyhkivät tieltään teitä, siltoja ja sähkölinjoja.

(MTV3-STT-Ritzau)

(Huomenta Suomen uutiset 03.11.2004)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme