Mainos

Tulkintavirhe voisi syöstä Pohjois-Korean sotaan – todennäköisyys aiempaa suurempi

Pohjois-Korea on kehittänyt ydin- ja ohjusohjelmaansa estääkseen sen, että sitä vastaan hyökättäisiin. Nyt, kun myös vastapuoli varustautuu, uhkana on, että jokin kokeista tulkitaan hyökkäykseksi, Pohjois-Korea tekee vastahyökkäyksen ja kriisi syttyy.

Pohjois-Korea on suorittanut kymmeniä onnistuneita ohjuskokeita viime vuosien aikana. Tilanne on muuttunut uhkaavammaksi lähinnä siksi, että vastapuoli on nostanut valmiuttaan, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Juha Kukkola.

– Etelä-Korea, Japani ja Yhdysvallat ovat nostanut valmiuttaan. Virhearvion todennäköisyys on suurempi, Kukkola sanoo.

Virhearviolla Kukkola tarkoittaa sitä, että kun Pohjois-Korean ohjus- ja ydinkokeita seurataan tarkasti, hyökkäykseksi voidaan tulkita toimia, joita ei ole alun perin tarkoitettu sellaiseksi, ja Pohjois-Koreaan hyökättäisiin.

Tämä on Kukkolan mukaan todennäköisin tapa, jolla konflikti eskaloituisi. Pohjois-Korea on uhittelustaan huolimatta kehittänyt ydinase- ja ohjusohjelmaansa pelotteeksi ja estääkseen hyökkäyksen itseään vastaan.

– Pohjois-Korea ei saavuttaisi hyökkäyksellä mitään. Se haluaa estää, että sitä kohtaan hyökättäisiin. Mutta jos Pohjois-Koreaa vastaan hyökättäisiin, se vastaisi. Pohjois-Korea on rakentanut valtionsa sotaan ja on valmis siihen.

Koska kokeen tulkitseminen hyökkäykseksi olisi todennäköisin syy siihen, että sota syttyisi, esimerkiksi Kiina ja Venäjä ovat toivoneet malttia Etelä-Korealta, Japanilta ja Yhdysvalloilta.

Jos sota kuitenkin syttyisi, Kukkola uskoo, että kaikki haluaisivat pitää konfliktin Korean niemimaalla.

– Kaikkien suurvaltojen tahto olisi pitää kriisi siellä, jos se sellaiseksi menisi.

– Suurvallat voisi saada konfliktiin mukaan, jos Pohjois-Korea uhkaisi romahtaa. Pohjois-Korea on tarjonnut Kiinalle ja Venäjälle hyvän keinon vaikuttaa Yhdysvaltojen politiikkaan alueella eivätkä he halua menettää liittolaistaan.

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot