Mainos
Mainos

Tulkki: Näin enkeleitä ja tajusin olevani ongelmissa

Nelson Mandelan muistotilaisuudessa viittomakieltä tulkannut mies haluaa pyytää anteeksi kaikilta, joita hänen toimintansa on loukannut. 

Skitsofreniaa sairastava Thamsanqa Jantjie sanoo nähneensä hallusinaatioita ja ymmärtäneensä heti, että ongelmia oli tulossa.

– Näin enkeleiden tulevan stadionille, ja ymmärsin heti että tulisi ongelmia, Jantjie kertoo. 

Hän kertoo yrittäneensä pysyä tyynenä, ettei joutuisi paniikkiin, siillä stadion oli täynnä aseistettuja poliiseja. 

– En tiennyt mitä tulisi tapahtumaan. Joskus reagoin sellaisessa tilanteessa väkivaltaisesti. Toisinaan näen olentoja, jotka ajavat minua takaa. 

Jantjie on kertonut, että hänen olisi ollut määrä mennä puolivuotistarkastukseen, jossa hänen lääkityksensä ja työkykynsä olisi tarkistettu. Hän myöntää salanneensa sovitun lääkärintarkastuksen tulkkipalveluyritykseltä, mutta väittää yrityksen omistajan tienneen sairaudesta. Yrityksen omistajat eivät ole olleet tavoitettavissa kohun synnyttyä. 

Jantjie oli viittovinaan kaikkien neljä tuntia kestäneessä tilaisuudessa puhuneiden muistosanat. Tilaisuudessa puhuivat Mandelan lastenlasten lisäksi muun muassa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon.

Jantjie on toiminut viittomakielen tulkkina aikaisemminkin, muun muassa ANC:n vaalitilaisuuksissa presidentti Jacob Zuman rinnalla. Silloinkaan hän ei pärjännyt tehtävässään kovin hyvin. 

Etelä-Afrikassa viranomaiset yrittävät nyt selvittää, miten Jantjie oli hyväksytty turvallisuustarkastuksessa.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme