Mainos
Mainos

Tungosta Syyrian taivaalla: Tänne Venäjä iski, näin USA seurasi

Venäjän aloitettua ilmaiskut Syyriassa nelivuotinen sisällissota siirtyi uudelle asteelle. Nyt Syyriassa taistelevat maailman suurimmat sotilasvoimat luukuun ottamatta Kiinaa.

Venäläinen kenraali marssi Yhdysvaltain suurlähetystöön Bagdadissa juuri ennen Syyrian-ilmaiskujen aloittamista keskiviikkoaamuna. Hän kehotti Yhdysvaltoja poistumaan Syyrian taivaalta, mutta suurvalta uhmasi kehotusta huolimatta amerikkalaisjoukkojen turvallisuushuolista.

Yhdysvallat toteuttivat keskiviikkona ainakin yhden iskun kertomatta venäläisille, milloin tai mihin ne kohdistuvat.

Yhdysvaltojen kerrottiin tehneen illalla iskuja Isisin hallitsemille alueille ainakin Aleppon lähellä.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan iskuja aiotaan myös jatkaa suunnitelmien mukaan.

Venäjän perustelu kummastutti

Venäjä puolestaan iski ilmeisesti Haman, Homsin ja Latakian maakuntiin keskiviikkona.

Iskut eivät siis ole näyttäneet kohdistuvan äärijärjestö Isisin hallitsemille alueille, vaikka Venäjä on perustellut iskujaan Isisin uhalla.

Myös Ranska kummasteli iskujen suuntausta.

– He eivät iske Isisin kimppuun, vaan oppositioryhmien, mikä vahvistaa sen, että tarkoituksena on ennemminkin tukea Bashar al-Assadin hallitusta kuin taistella Isisiä vastaan, sanoi nimettömänä esiintynyt puolustusministeriön lähde uutistoimisto Reutersille.

Venäjä sai iskuja ennen pikavauhtia hyväksynnän maan parlamentilta. Aloite asiasta tuli presidentti Vladimir Putinilta.

– Ainut tapa taistella kansainvälistä terrorismia vastaan on toimia ennakolta: taistella terroristeja vastaan ja tuhota heidät alueilla, jotka he ovat jo vallanneet, eikä odottaa, että he tulevat luoksemme, presidentti perusteli televisiossa.

Venäjän ortodoksisen kirkon mukaan Venäjä käy Syyriassa pyhää sotaa, jota kirkko täysin tukee.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on kertonut, että Venäjän kanssa neuvotellaan Syyrian sotatoimista niin pian kuin mahdollista, ehkä jo tänään torstaina. Tarkoituksena on pitää sotilasjoukot erossa toisistaan.

Kuvia Homsin maakunnasta 30.9.2015.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme