Mainos
Mainos

Tunnelmat Gambiassa ovat surulliset ja odottavat

Gambiassa osittain asuva Jaana Kapari-Jatta on parhaillaan gambialaisella rannalla. Tavallisesti siellä on satoja ihmisiä, mutta tällä hetkellä rannalla on Kapari-Jatan lisäksi vain noin kymmenen muuta ihmistä. Muutoinkin kaikkialla on lähes autiota. Lisäksi kaupat, ravintolat ja muut ajanviettopaikat ovat suljettuja.

– Osa pysyttelee sisätiloissa varmuuden vuoksi, sillä on pelätty levottomuuksia, Kapari-Jatta kertoo.

Taustalla on Gambian poliittinen kriisi, joka sai alkunsa, kun vaalit hävinnyt presidentti Yahya Jammeh kieltäytyi astumasta syrjään. Senegal ja neljä muuta Länsi-Afrikan maata on lähettänyt Gambiaan joukkoja uuden presidentin Adama Barrowin tueksi.


Jammehia on vaadittu luopumaan vallasta tänään, tai muuten afrikkalaisjoukot puuttuvat tilanteeseen sotilaallisesti. Kapari-Jatta kuvailee tilannetta odottavaksi.

– Aika monet alkavat olla kärsimättömiä. Vaikuttaa siltä, että ihmiset haluavat asioiden päättyvän ja entisen presidentin poistuvan paikalta.

Kapari-Jatan mukaan tunnelmat ovat myös hieman surulliset turistikadon takia.

– Turismi on valtavan tärkeä tulonlähde tälle maalle. Ihmiset elävät jo nyt kädestä suuhun, millä he nyt elävät? Kammottavan jäljenhän tämä (poliittinen kriisi) teki.


Turistien lisäksi maasta on lähtenyt yli 45 000 ihmistä Gambiasta Senegaliin, kertoo YK:n pakolaisjärjestö. Lisäksi 800 ihmistä on paennut Guinea-Bissauhun.

Kapari-Jatta uskoo, että entinen presidentti on kyllä lähdössä, mutta tämä haluaa vielä neuvotella siitä, mitä omaisuutta saa mukaansa. Hän arvioi, että ratkaisu tulee vielä tänään.

– Uskon, että Gambiaan syntyy demokratia, ajat muuttuvat ja tämä maa alkaa kukoistaa. Kun uhka saadaan täältä pois, se on valtava historiallinen askel, Kapari-Jatta sanoo.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme