Mainos
Mainos

Tuomari jäädytti USA:n maahantulokiellon

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin asettamaa uutta maahantulokieltoa puitiin keskiviikkona kolmessa eri liittovaltiotason tuomioistuimessa. Kiellon vastustajat yrittivät saada tuomioistuimet jäädyttämään kiellon vain tunteja ennen kuin sen oli määrä astua voimaan.

Kielto oli astumassa voimaan puolilta öin Yhdysvaltojen itärannikon aikaa eli kuudelta torstaiaamuna Suomen aikaa.


Itärannikolla, länsirannikolla ja Havaijilla


Liittovaltion tuomioistuin Marylandin Greenbeltissä aloitti keskiviikkoaamuna itärannikon aikaa kansalaisjärjestöjen nostaman oikeusjutun käsittelyn. Chicago Tribunen mukaan Ihmisoikeusjärjestö ACLU ja joukko maahanmuuttajajärjestöjä olivat pyytäneet tuomarilta kiellon jäädyttämistä muun muassa sillä perusteella, että pakolaiskiintiön pienentäminen kesken verovuotta on lainvastaista.

Havaijilla liittovaltion tuomioistuin aloitti keskiviikkona iltapäivällä itärannikon aikaa kuulemisen jutussa, jossa maahantulokiellon on haastanut Havaijin osavaltio.

Havaiji sanoo kiellon haittaavan turismia, joka on saariosavaltiolle elintärkeä elinkeino. Lisäksi kiellosta on Havaijin mukaan haittaa sen muslimiväestölle ja sen maineelle paikkana, johon kaikki ovat tervetulleita.

Kolmannen kuulemisen järjesti liittovaltion tuomioistuin Seattlessa Washingtonin osavaltiossa. Siellä käsitellyssä jutussa neljä Yhdysvalloissa asuvaa yksityishenkilöä ja joukko heidän ulkomailla asuvia sukulaisiaan sanovat maahantulokiellon haittaavan heidän mahdollisuuttaan viisumien saamiseen.

Washingtonin osavaltiossa on vireillä myös osavaltion itsensä alulle panema oikeusjuttu, jossa on mukana useita merkittäviä osavaltioita kuten Kalifornia ja New York. Myös osavaltiot olivat pyytäneet Seattlen liittovaltion tuomarilta kuulemista keskiviikolle, mutta tuomari ei myöntänyt sitä heille.  

Juttua muokattu kello 8.18:  Maahantulokieltoasiaa käsitteli keskiviikkona Seattlessa liittovaltion tuomioistuin eikä valitustuomioistuin, kuten jutussa alun perin kerrottiin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme