Mainos
Mainos

Tuomioiden täytäntöönpanoa yksinkertaistetaan

Euroopan komissio on antanut ehdotuksensa EU-maissa annettavien tuomioistuinten päätösten täytäntöönpanon yksinkertaistamiseksi toisessa EU-maassa.

Nykyisin ulkomaalaisen tuomioistuimen antama tuomio on pantavissa täytäntöön toisessa EU-valtiossa vasta sitten, kun sen kelpoisuus on ensin vahvistettu.
Ehdotuksen mukaan näitä paljon aikaa vieviä kieltäytymisperusteita ei enää toisen maan alioikeudessa käsiteltäisi, vaan riita-asia tutkittaisiin esimerkiksi Suomessa vasta hovioikeudessa, jos käräjäoikeuden päätökseen haetaan muutosta.

Myös kuluttajariitoja koskevia määräyksiä on tarkoitus täsmentää, jotta ne kattaisivat nykyistä paremmin myös sähköisen markkinoinnin, esimerkiksi kansainvälisen Internet-kaupan.
Perussäännökset siitä, minkä valtion tuomioistuimella on valta käsitellä riitoja, joilla on liittymiä toisiin jäsenmaihin, säilyisivät ennallaan. Kanne on yleensä nostettava vastaajan kotipaikkakunnan tuomioistuimessa.

Lähes 30 vuotta vanhan ns. Brysselin yleissopimuksen uudistamista on valmisteltu työryhmässä, jonka puheenjohtajana on toiminut suomalainen oikeusneuvos Gustaf Möller. Komission antama asetusehdotus noudattelee työryhmässä saavutettuja ratkaisuja.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme