Mainos
Mainos

Tuomioistuin: Britannian ydinaseet kv-oikeuden vastaisia

Britannian ydinaseohjelma on skotlantilaisen tuomioistuimen mukaan kansainvälisen oikeuden vastainen. Tuomioistuin vapautti eilen kolme viime kesänä Trident-ydinsukellusveneiden tukikohtaan tunkeutunutta ja aineellista vahinkoa aiheuttanutta naista kaikista syytteistä.

Asiasta kertoi arvovaltainen brittilehtiThe Times verkkopainoksessaan tänään. Greenockin tuomioistuin perusteli päätöstään Haagin kansainvälisen tuomioistuimen vuonna 1996 antamalla lausunnolla, jonka mukaan ydinaseet ja niillä uhkaaminen on kansainvälisen oikeuden vastaista.

Lausunto on Timesin mukaan "ei-sitova ja luonteeltaan neuvoa-antava". Ydinaseiden vastaiseen Aurantakojat-liikkeeseen kuuluvat kaksi britannialaista ja yksi tanskalainen nainen tunkeutuivat Faslanen laivastotukikohtaan kesäkuussa ja aiheuttivat 80 000 punnan eli runsaan 730 000 markan arvosta vahinkoja mm. heittelemällä tietokoneita mereen.

Greenockin tuomioistuimen tuomarin, sheriffi Margaret Gimblettin mukaan naiset olivat oikeutettuja uskomaan, että muut voivat pitää Britannian Trident-ohjelmaa uhkana ja että se sellaisena on kansainvälisen oikeuden vastainen.

-Syytettyjen mukaan heillä oli kansainvälisen oikeiden nojalla velvollisuus tehdä kaikkensa ydinasevarustelun ja ydinaseiden käytön lopettamiseksi, Gimblett totesi tuomiossaan. Viranomaiset harkitsevat parhaillaan, vedotaanko päätöksestä korkeimpaan oikeuteen.

Britannian puolustusministeriön edustaja sanoi The Independent -lehdelle ministeriön olevan vakuuttunut siitä, että ydinohjelma on kansainvälisen oikeuden mukainen.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme