Mainos
Mainos

Tuomioja: Itä-Ukrainan meno Venäjän käsikirjoituksen mukaista

Suomen ulkoministerin Erkki Tuomiojan (sd) mukaan viime päivien tapahtumat Itä-Ukrainassa etenevät nyt Venäjän käsikirjoituksen mukaan. Alueella on ollut viime päivinä mellakoita.

– Tämä menee käsikirjoituksen mukaan, tosin se käsikirjoitus ei ehkä toteudu kaikilta osin. Kun sotilaallista voimaa on kerätty maan rajojen ulkopuolelle, ei sen käyttöä voi sulkea pois. Silloin oltaisiin huomattavasti paljon laajemmassa, vakavammassa ja pitkäaikaisemmassa konfliktissa, mutta tämä vaihe luo pohjaa poliittisille pyrkimyksille, Huomenta Suomessa vieraillut Tuomioja totesi.

Tuomiojan mukaan Itä-Ukrainassa ei näyttäisi olevan mitään todellista venäläisväestön joukkoliikettä.

– Ei ole kyse kymmenistätuhansista taikka sadoistatuhansista. Tästä ei voi todellakaan tehdä johtopäätöksiä, että itäukrainalaset haluaisivat eroon Ukrainasta. Kyse on pienistä joukoista, joilla on hyvin valmisteltu toimintasuunnitelma, Tuomioja jatkoi.

Kun aamulähetyksen toimittaja Niko Nurminen teki jatkokysymyksen tästä käsikirjoituksesta, Tuomioja mainitsi Venäjän.

– Tietysti on varmaan paikallisiakin toimijoita, mutta ollaan nähty, että  Venäjän puolella on toki tällaisia yhteyksiä ja valmiuksia käyttää tällaisia suunnitelmia. 

Tuomioja ei usko, että Venäjä silti haluaisi hajottaa Ukrainaa. Krimi oli eri asia jo historiansakin takia.

– Venäjällä on intressi siihen, millainen valtio Ukrainasta tulee, muttei ensisijaista intressiä Ukrainan hajottamiseen. Sillä olisi kalliiksikäyviä seurauksia, sillä voimapolitiikalla saa vain lyhytaikaisia voittoja. Toiset ovat silti yhä tällaisen harhan vallassa, Tuomioja sanoi moniselitteisesti.

Tuomiojan mielestä Ukrainan on nyt pikaisesti uudistettava perustuslakia, jotta maasta tulisi aidosti demokraattinen ja hyväksyttävä koti kaikille.

– Ukrainalaiset odottavat eniten korruptiosta vapaata hallitusta.


 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme