Mainos
Mainos

Tuomioja ja Fischer vetosivat sisseihin

Suomen ja Saksan ulkoministerit Erkki Tuomioja ja Joschka Fischer vetosivat tänään Abu Sayyaf -sissijärjestöön, jotta se vapauttaisi Jolon saarella Filippiineillä panttivankeinaan pitämänsä ulkomaalaiset.

Panttivankien joukossa on sekä saksalaisia että suomalaisia. Ulkoministerit esittivät vetoomuksensa Tuomiojan Saksan-vierailun yhteydessä.

-Tärkeintä on panttivankien fyysisen loukkaamattomuuden takaaminen, totesi Fischer. Kumpikaan ministereistä ei halunnut kommentoida sitä, kuinka kauan tilanteen ratkeamisen arvellaan kestävän.

Panttivankeja ottaneet filippiiniläississit kieltäytyvät päästämästä vapaaksi saksalaisnaista, joka kärsii sydänvaivoista. Uutistoimisto AFP:n mukaan sissien puhemies on sanonut, että nainen vain teeskentelee sairasta.

Filippiinien hallitus on pyytänyt sissejä vapauttamaan saksalaisnaisen lisäksi myös ranskalaisnaisen, joka kärsii virtsaputkentulehduksesta. Sissit pyysivät vuorokauden miettimisaikaa päättääkseen, luovuttavatko he ketään.

Omaisten viestit paikallisen radion kautta

Sissit pitävät yhteyttä pieneen eteläfilippiiniläisen radioaseman kautta. Yksi yhtedenpitäjistä on suomalainen ulkoministeriön virkamies Marja Korhonen. Hän välittää omasiten viestejä panttivangeille. Viestien perillemeno on kuitenkin epävarmaa.

Neuvottelijat eivät päässeet tapaamaan panttivankeja, mutta toimittivat vangeille lääkkeitä sissien kautta.

Abu Sayyaf -muslisissien panttivankeina on 21 ihmistä, joista kaksi on suomalaisia. Panttivangit ovat tuoreimpien tietojen mukaan erittäin heikossa kunnossa sekä henkisesti että fyysisesti.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana seuraa tilanteen kehittymistä paikan päällä. Hän kertoi eilen saaneensa Filippiinien johdolta vakuutuksen, että panttivankikriisi pyritään ratkaisemaan rauhanomaisesti.
(MTV3-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme