Mainos
Mainos

Tuomioja pahoittelee Syyria-päätöstä

Ulkoministeri Erkki Tuomioja pahoittelee, ettei asevientikiellon jatkamisesta Syyriaan löytynyt yksimielisyyttä EU:n 13-tuntisessa ulkoministerikokouksessa.

Tuomiojan mielestä lopputulos ei kerro sinänsä EU:n ulkopoliittisen päätöksenteon vaikeudesta.

– Mieluummin se kertoo kahden valtion, Britannian ja Ranskan tavasta suhtautua EU:n yhteiseen politiikkaan.

– Kyllä siellä pöydän ympärillä oli itse asiassa laajakin yhteinen tahto lukuun ottamatta tätä asevientikohtaa.

Neuvottelujen lopputulos oli, että Syyrian pakotteita jatketaan vuodella.

Asevientikielto kumottiin, mutta aseita ei toimiteta Syyrian oppositiolle ja siviilien suojelemiseen ennen kuin Geneven rauhanneuvottelujen saldo on katsottu elokuussa.

Onko mitään takeita siitä, että kun asevientikielto päättyy, että asetoimitukset menevät oikeisiin kohteisiin, oppositiolle ja siviilien suojelemiseen?

– Tämä on juuri se asia jonka takia monet ovat olleet tätä muutosta vastaan, koska vaikka kuinka ensisijainen vastaanottaja olisikin tiedossa ja hyväksyttävä niin kenen käsiin ne sitten lopulta päätyvät ja esim. miten niitä käytetään konfliktin päätyttyä niin kaikki nämä ovat erittäin suuria riskitekijöitä.

Miten Suomi suhtautuu nimenomaan asevientikiellon kumoamiseen?

– Me emme tule toimittamaan aseita tällaiseen konfliktialueelle, se on ihan selvä. Meidän mielestä oikea tapa olisi ollut jatkaa poliittisen ratkaisun etsintää sillä, että asevientikielto olisi pidetty voimassa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme