Mainos
Mainos

Tuomioja: Putinin voimapolitiikka voi vielä kääntää kansan mielipiteen

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin voimapolitiikka voi kääntää kansan mielipiteen Putinia vastaan. Tuomioja vieraili aamulla MTV:n Huomenta Suomessa. 

– Kaikkein eniten voi vaikuttaa se, että venäläisiä sotilaita on palannut ruumisarkuissa alueelta. Tätä ei tietenkään julkisteta, mutta kyllä se tieto leviää. Jos tämä sota jatkuu ja laajenee, siitä tulee sellainen Vietnam- tai Afganistan-syndooma, joka aikoinaan pakotti molemmat suurvallat vetäytymään silloisista sotahankkeista. Tämä on ollut pidäke sille, että Venäjä ei ole käyttänyt kaikkea sitä sotilaallista voimaa, joka sillä toki olisi olemassa, jos se haluaisi ottaa Itä-Ukrainan tai koko Ukrainan haltuunsa, sanoo Tuomioja. 

Itä-Ukrainassa on käyty raskaita taisteluita sitten syyskuussa solmitun tulitauon. Tuomiojan mielestä kriisistä pitää olla huolissaan, sillä ihmisiä kuolee päivittäin. Mariupoliin suunnattu raketti-isku tappoi 30 siviiliä. 

– Se toi mieleen samanlaisen raketti-iskun 21 vuotta sitten Sarajevossa, ja siitä oli hyvin pahoja seuauksia. Olisi tärkeää, että tällaisiin selvästikin sotarikoksiin syyllistyneet saataisiin aikanaan vastaamaan teoistaan. Nyt olisi kuitenkin tärkeää saada ammuskelu loppumaan. Itse asiassa syyskuun jälkeen on ollut vain muutama sellainen päivä, jolloin ihmisiä ei olisi näissä sotatoimissa kuollut, Tuomioja sanoo. 

Tuomiojan mukaan Venäjällä on suurin vastuu sotatoimista Ukrainassa. 

– En ole kuullut mitään sellaista, että separatistijohtajat olisivat uhonneet, että he käynnistävät tässä sodan. Sota ei ole myöskään Venäjän julkisen linjan mukaista, mutta silloin heidän pitäisi selvästikin myös puuttua tähän tilanteeseen, Tuomioja sanoo. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme