Mainos
Mainos

Tuomioja: Tuki separatisteille pitää tilanteen avoimena Ukrainassa

Ulkoministeri Erkki Tuomioja arvioi, että Venäjältä rajan yli Ukrainaan yön aikana siirtyneet panssaroidut ajoneuvot ovat normaalia jatkoa Venäjän tuelle separatisteja kohtaan.

- Mitään ehkä laadullista uutta ei ole, kysymyksessä ei ole mikään täysimittainen invaasio. Paremminkin se näyttää jatketulta, siltä samankaltaiselta tuelta, asetoimituksilta, joita Venäjältä on kokoajan virrannut separatisteille heidän taistelukyvyn ylläpitämäksi, Tuomioja arvioi Huomenta Suomen haastattelussa. 

Tuomioja mukaan tilanne voidaan tulkita niin, että Venäjä haluaa ylläpitää tilanteen vielä avoimena tukemalla separatisteja. 

- Venäjällä on toki kokoajan ollut riittävästi sotilaallista voimaa paljon laajamittaisempiin operaatioihin. Niihin ei ole ryhdytty ja eikä nytkään näytä siltä että kukaan sitä odottaisi.

Näyttöä Venäjän tuesta

Venäjä ei ole myöntänyt asekuljetuksia Ukrainaan, mutta Tuomiojan mukaan näyttö Venäjän tuesta alkaa olemaan yleisesti varsin varmaa. 

- Siitä nyt alkaa olemaan ihan riittävästi sellaista näyttöä, että oikeudellisesti voidaan todennäköisin syin epäillä heitä tällaisesta, Tuomioja sanoi. 

Odotuksia Putin-Niinistö -tapaamisesta

Ulkoministeri Tuomioja odottaa Niinistön ja Putinin tapaamiselta hyvin avointa sekä suoraan ongelmakysymyksiin porautuvaa keskustelua. Tuomioja toisti etteivät presidentit keskustele pakotteista tai maiden kahdenvälisistä suhteista, vaan siitä, miten tilanteesta päästäisiin ulos.

- Tilanteen ratkaisu edellyttää diplomaattista aktiivisuutta, jossa ennen kaikkea nyt Saksa ja Ranska ovat olleet tässä keskiössä. Hyvä niin, koska on tärkeää että yhteyksiä ylläpidetään. Samaa asiaa tukee myöskin presidenttien Niinistö ja Putin tapaaminen.  

Tuomioja toivoo, että tämän päiväinen tapaaminen voisi edesauttaa keskustelujen avaamista myös laajemmin.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme