Mainos
Mainos

Tuomioja: Ukraina-neuvotteluista on vaarallista odottaa välittömiä tuloksia

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) pitää Venäjän, Ukrainan ja EU:n ensiviikkoista tapaamista erinomaisena uutisena.

– Meistä on erinomaisen hyvä asia, että tapaaminen on järjestetty, Tuomioja kertoi MTV:n Kymmenen Uutisissa puhelimitse.

MTV Uutisten saamien tietojen mukaan presidentti Sauli Niinistö pohjusti Putinin ja Poroshenkon tulevaa tapaamista viime viikon vierailuillaan Sotshissa ja Kiovassa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Tuomiojan mukaan Suomi on jatkossakin käytettävissä.

– Meillä ei ole eritysitä tehtävää, mutta meidän kontaktimme kaikkiin osapuoliin ovat jatkossakin käytettävissä. 

Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaa Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon yhdessä EU-johtajien kanssa Minskissä viikon kuluttua. Johtajien on määrä keskustella viikon päästä Ukrainan tapahtumista ja tulliliitosta.

Tuomiojan mukaan on hyvin tärkeää, että osapuolet keskustelevat EU:n ja Ukrainan yhteistyösopimuksesta ja sen vaikutuksista Venäjään.  

– Tämä EU:n ja Ukrainainan välinen assosiaatio-sopimus on ollut Venäjän kannalta huomattavasti suurempi asia kuin EU:ssa on ymmärretty. Sen vuoksi tämä tilaisuus, missä voidaan huipputasolla käydä tätäkin kysymystä läpi, on tervetullut, hän arvioi.

Ministeri suhtautuu kuitenkin varovaisesti ajatukseen, että kokouksessa saataisiin kriisin solmukohdat aukeamaan.

– On vaarallista odottaa mitään välittömiä tuloksia. Ilmapiirissä on nähtävissä se, että molemmat osapuolet nyt etsisivät ratkaisuja. Sotilaallisen tilanteen kärjistyminen näiden kahden kaupungin taisteluihin, jos niihin ei nyt puututa, niin se tulee aiheuttamaan varmasti erittäin paljon tuhoa ja siviiliuhreja. Tämän tyyppiset kaupunkitaistelut näin tekevät, ja nyt olisi diplomatian vuoro vihdoinkin korvata aseet.

Itä-Ukrainan sepratistit eivät osallistu ensi viikon neuvotteluihin. Tuomioja muistuttaakin, että separatistit eivät ole valtiollinen osapuoli kriisissä. 

– Separatistit eivät ole mikään valtiollinen osapuoli. Lähtökohta on se, että Venäjällä on huomattavasti vaikutusvaltaa. Vähintäänkin se, että sotilaallisesti separatistit eivät pystyisi ilman Venäjältä heille virrannutta tukea.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme