Mainos
Mainos

Tuomioja: Ukrainassa äänestystä häirinneille ei voida antaa periksi

Ukrainan presidentinvaalien ratkeaminen toivottavasti rauhoittaa maan tilannetta, toteaa ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.).

Ovensuukyselyjen mukaan Petro Poroshenko olisi voittamassa Ukrainan presidentinvaalit heti ensimmäisellä kierroksella.

Tuomiojan mukaan uuden presidentin valinta antaa pohjaa seuraavien uudistusten toteuttamiselle. Ukrainan vakauttamiseksi tulisi Tuomiojan mukaan viedä perustuslakiuudistus päätökseen mahdollisimman pian. Hän toteaa, että myös uudet parlamenttivaalit olisi järjestettävä mahdollisimman pian.

- Vuonna 2012 valittu parlamentti on toki legitiimi, mutta valittu hyvin toisenlaisissa olosuhteissa. On varmistettava, että parlamentti on sellainen, jonka kaikki voivat tunnustaa.

Itä-Ukrainassa osa äänestäjistä ei ole päässyt uurnille, sillä separatistit ovat pyrkineet häiritsemään vaaleja. Tuomiojan mukaan tämä ei kuitenkaan voi olla vaalituloksen hyväksymisen esteenä.

- Ei voida antaa periksi sille, jos rikolliset elementit pyrkivät estämään demokratian toimimisen, Tuomioja kommentoi STT:lle.

Separatistialueiden ulkopuolella vaaleissa ei ennakkoon ole raportoitu vaalivilpistä tai ongelmista, Tuomioja sanoo. Ukrainan vaalit ovat hänen mukaansa olleet Euroopan historian valvotuimpia.

- Paikalla on kaikkiaan tuhansia tarkkailijoita.

Vaalitarkkailijoiden odotetaan raportoivan vaaleista muutamien päivien kuluessa. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme