Mainos
Mainos

Tuore arvio: Näin käy, jos Kreikka eroaa eurosta

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju arvioi MTV Uutisille, mitä tapahtuisi, jos Kreikka todella irtautuisi eurosta.

Kreikan omaa valuuttaa, drakmaa, ei pystyttäisi ottamaan heti käyttöön, vaan ensimmäinen askel olisi Kreikan omien velkakirjojen liikkeelle laittaminen.

– Laskettaisiin liikkeelle yksinkertaisia velkakirjoja, joissa Kreikan valtio lupautuu velkakirjaa vastaan maksamaan rahaa tulevaisuudessa. Sillä tavalla Kreikka pystyisi rahoittamaan itseään, Kangasharju kuvailee.

Velkakirjoista turva tulisi kuitenkin vain hetkeksi. Kun ne alkaisivat kiertämään jälkimarkkinoilla kädestä käteen, niiden arvo romahtaisi nopeasti.

– Se olisi ensimmäinen askel kohti omaa valuuttaa ja sellaista rinnakkaisvaluuttaa, joka euron rinnalla jonkin aikaa toimisi.

Kangasharjun mukaan ennen sitä Kreikka olisi todettava maksukyvyttömäksi, jonka myötä muun muassa maan pankit menisivät selvitystilaan.

Drakma takaisin – mutta minkä arvoisena?

Kun Kreikka saisi setvittyä eroasiansa, maan entinen valuutta drakma pystyttäisiin ottamaan takaisin käyttöön. Aluksi drakman arvo määräytyisi pitkälti aiemmin liikkeelle laskettujen yksinkertaisten velkakirjojen mukaan. Yksioikoisesti ei Kangasharjun mukaan voi kuitenkaan tässä vaiheessa sanoa, tippuisivatko hinnat Kreikassa todella alas.

– Siinäpä se kysymys nyt sitten onkin. Kuinka paljon uusi drakma vielä heikkenisi? Jonkin verran ilman muuta, mutta se on arvoitus kuinka paljon.

Kriisin alkuvaiheilla uuden valuutan arvo olisi ollut selvästi nykyarviota heikompi, Kangasharju arvioi. Kreikassa on jo saatu katkaistua velkaantuminen ja esimerkiksi palkkoja on laskettu lähes 20 prosenttia. Niiden toimien myötä tarve devalvoitumiselle, eli valuutan arvon alenemiselle, on pienempi kuin kriisin alkuvaiheessa.

”Kamalaa kaaosta”

Jos ero eurosta tulisi, Kangasharjun mukaan on selvää, että pidemmällä aikavälillä Kreikan hinnat laskisivat. Devalvoitumisen hyöty alkaisi näkymään vuoden-parin viiveellä. Lyhyellä aikavälillä vaikutukset ovat arvaamattomampia.

Esimerkiksi matkailulle räpiköinti kohti omaa vakaata valuuttaa voisi olla isku vyön alle.

– Jos pankit suljetaan tai tulee ankarat nostorajoitukset, niin silloin Kreikkaan matkustavien pitäisi ottaa koko matkakassa mukaan lompakkoon. Pitäisi uskaltaa liikkua levottomassa maassa suuren käteisvaran kanssa.

Myös sisäpoliittisesti tilanne olisi kestämätön.

– Ensimmäinen vuosi olisi kamalaa kaaosta: sisäpoliittisia levottomuuksia, uusia vaaleja, protestimielenosoituksia ja kurjistumista. Silloin viimeistään pitäisi laittaa menot ja tulot tasapainoon. Se tarkoittaisi kovempaa säästökuuria kuin se, mitä Kreikka on viime vuodet tehnyt, Kangasharju sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme