Mainos
Mainos

Tuore selvitys: Syyrialaisiin kouluihin hyökätään jatkuvasti – "Kokonaiselta sukupolvelta evätään tulevaisuus"

Pelastakaa Lapset ry:n tuore selvitys kertoo karuja tilastoja syyrialaisista kouluista.

Selvityksen mukaan yli puolet viimeisten neljän vuoden aikana kaikista kouluihin tehdyistä hyökkäyksistä on tapahtunut Syyriassa. Sodan runteleman maan koulut ovat joutuneet hyökkäysten kohteiksi yli 4000 kertaa.

Kouluja on selvityksen mukaan pommitettu mielivaltaisesti ja niitä on tuhottu räjähtein ja esimerkiksi polttamalla. Tämän lisäksi aseelliset ryhmittymät ovat miehittäneet kouluja ja käyttäneet niitä ammusvarastoina ja kidutuskeskuksina.

Monet koulut ovat lakkauttaneet toimintansa, sillä oppilaisiin ja opettajiin on kohdistunut uhkauksi.

– Lasten koulutusta vastaan hyökätään ja kokonaiselta sukupolvelta evätään tulevaisuus. Kun vanhemmat eivät voi tietää pääsevätkö heidän lapsensa hengissä koulusta kotiin, ei ole ihme, että niin monet perheet pakenevat Eurooppaan,  Pelastakaa Lasten Syyrian maajohtaja Martha Myers toteaa järjestön tiedotteessa.

Yli 2 miljoona lasta ei pääse kouluun

YK:n mukaan yli 2 miljoonaa syyrialaista koulu-ikäistä lasta ei voi sisällissodasta johtuen käydä koulua, ja osa maan lapsista ei ole koskaan edes nähnyt luokkahuonetta.

Koulunkäyntiä haittaa paitsi todellinen turvallisuusuhka myös lasten psykologiset ongelmat. Jo viidettä vuotta käynnissä oleva sota on jättänyt jäljen moniin lapsiin.

The Guardian haastatteleman Unicefin Syyrian maatoimiston johtajan mukaan koulutus on ”kirjaimellisesti tulituksen kohteena”.

– Syyria elää traumassa. Lapset ovat traumatisoituneet. Minne menenekin Homsissa, Aleppossa tai Latakiassa, ainoa kerta kun näen lapsia nauramassa on, kun he ovat kouluissa, Hanaa Singer sanoo.

EU:n tilastojen mukaan syyrialaiset ovat suurin Eurooppaan tällä hetkellä saapuva pakolaisryhmä. Yli neljä miljoonaa syyrialaista on paennut kotimaastaan sisällissodan syttymisen jälkeen. Puolet pakolaisista on Unicefin mukaan lapsia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme