Mainos
Mainos

Turistit katosivat Krimin rannoilta – Juri Gagarin avuksi

Tähän aikaan vuodesta Krimin niemimaan rantojen ja rantabulevardien terassien pitäisi olla pullollaan sekä ukrainalaisia että venäläisiä turisteja. Viime vuonna noin 6 miljoonaa vierailijaa houkutelleet rannat kuitenkin ammottavat tyhjyyttään.

– Turisteja ei juuri näy, ja kahvilat ja ravintolat ovat tyhjiä, kuvailee krimiläinen Natali Vlasenko STT:lle sähköpostilla.

Asia aiheuttaa päänsärkyä niemimaan matkailuyrittäjille, jotka tuskailevat elantonsa kanssa. Sanomalehti Kyiv Postin mukaan puolet Krimin asukkaista saa elantonsa turismista.

– Ei ulkomaalaisia, ei ukrainalaisia, ei töitä - - vain extreme-turismista kiinnostuneet haluavat tulla tänne, valitti Krimillä matkatoimiston omistava Ihor Brudny lehdelle.

Reilusti yli puolet Krimillä vierailevista turisteista on ollut ukrainalaisia. Sen jälkeen kun Venäjä liitti Krimin itseensä maaliskuussa, monet ukrainalaiset ovat jättäneet kesälomamatkan Krimillä väliin.

Poliittisten jännitteiden lisäksi niemimaalle matkustus on käytännössäkin hankaloitunut. Turistit saapuivat Krimille aiemmin paljon junalla. Nyt Ukrainasta tulevat junat jumiutuvat niemimaan rajoille, ja yhteyksissä voi olla tuntien viiveitä.

Koska juuri mikään valtio ei ole tunnustanut Krimin liittämistä Venäjään, suurin osa lennoista niemimaalle on peruttu. Lentoja Krimille tulee enää Venäjältä.

Energiayhtiöiden ilmaislomat 

Venäläisturistienkaan houkuttelu Krimille ei ole onnistunut. Venäjän television uutiskuvat Ukrainaa hallitsevista "natseista" ja sotakuvista maan itäosasta on pelottanut monia pois. Lisäksi Krim kilpailee turisteista monien muiden venäläisten suosimien rantalomakohteiden, kuten Turkin ja Egyptin kanssa. 

Venäjän presidentti Vladimir Putin onkin kampanjoinut houkutellakseen turisteja Krimille. Putin vaati keväällä, että Venäjältä Krimiin suuntaavien lentojen hintaa alennetaan. Lisäksi valtiolliset energiayhtiöt, kuten Gazprom, ovat tarjonneet työntekijöilleen ilmaisia lomia Krimillä, kirjoittaa sanomalehti New York Times.

Valtionmediassa on myös runsaasti mainostettu Krimiä lomakohteena. New York Timesin mukaan myös maailman ensimmäinen avaruuslentäjä Juri Gagarin (1934–1968) on valjastettu avuksi mainoksessa, jossa kuuluisan kosmonautin muistutetaan lomailleen Krimillä.

Byrokratiaprosessi yhä kesken 

Turistivirtojen ehtymisen lisäksi Krimin epäselvä asema aiheuttaa muitakin hankaluuksia yrittäjille. Ukrainalaiset ja kansainväliset pankit ovat sulkeneet toimipisteensä Krimillä, mikä hankaloittaa liiketoimia.

Yritykset ja kansalaiset ovat kohdanneet myös byrokratiaa, joka liittyy venäläistämisprosessiin. Kyiv Postin mukaan kaikkien niemimaan yritysten pitäisi virallisesti rekisteröityä venäläisiksi, mutta selkeää ohjetta prosessiin ei ole annettu.

– Lisäksi monien tuotteiden tuonti Ukrainasta on keskeytetty, ja koko tilanne on yhä sekaisin. Mutta kaikkeen tottuu, STT:n haastattelema Vlasenko sanoi.

Venäjän lain on määrä astua voimaan niemimaalla ensi vuoden alussa. Matkailuyrittäjä Vitali Zahodjakin on optimistinen ja uskoo, että tämänhetkiset vaikeudet ovat vain osa väliaikaista siirtymäkautta.

– Venäläiset ovat valmiita yhteistyöhön kanssamme - - elämä menee eteenpäin, ja asiat järjestyvät, hän sanoi Kyiv Postille.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme