Mainos
Mainos

Turkille EU-hakijamaan asema Helsingissä

Turkki saa EU:n huippukokouksessa Helsingissä joulukuussa hakijamaan aseman, vahvisti EU:n laajentumisesta vastaava komissaari Günter Verheugen tänään Strasbourgissa. Varsinaisia jäsenyysneuvotteluja ei kuitenkaan vielä Turkin kanssa aloiteta, mutta hakijamaan aseman myöntämisellä jäsenyyshanke saadaan käyntiin, hän sanoi.

Turkki ei vielä täytä jäsenyydelle asetettuja poliittisia vaatimuksia, vaikka parannusta onkin viime aikoina tapahtunut. Erityisinä epäkohtina komissaari mainitsi ihmisoikeusrikkomukset ja vähemmistöjen sorron sekä kuolemanrangaistuksen voimassa olon.

Turkki on jo pitkään pyrkinyt EU:n jäseneksi, mutta viimeksi se jätettiin laajentumisen ulkopuolelle edellisen laajentumiskierroksen alkaessa. Turkki suuttui poisjäämisestään ja katkaisi käytännössä suhteensa unioniin. Viime aikoina EU:n ja Turkin suhteet ovat lämmenneet ja pitkin syksyä on vaadittu sen ottamista mukaan laajentumisprosessiin Helsingin huippukokouksessa.
(STT-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme