Mainos
Mainos

Turkilta yllättävä veto huippukokouksessa: Ehdotti viisumivapautta jo ensi vuodelle

EU-mailla on vaikeuksia saada Turkkia sitoutumaan yhteistyöhön pakolaiskriisin hoidossa. Maa vaatii yhteistyön vastineeksi viisumivapausneuvottelujen nopeuttamista ja lisää rahallista apua.

Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu ehdottaa EU:lle viisumivapauden käyttöönottoa jo ensi kesäkuun loppuun mennessä. Tähän asti tavoite on ollut vuodessa 2017.

Turkin toiveet otettiin Brysselin EU-huippukokouksessa vastaan varauksellisesti.

– Ei voi olla sellaista käsitystä, että viisumivapauden voi saada ilman ehtoja vain siksi, että haluamme Turkin auttavan meitä pitämällä pakolaiset omassa maassaan, sanoi Ranskan presidentti Francois Hollande kokoukseen saapuessaan.

EU-komissio on luvannut vauhdittaa neuvotteluja viisumivapaudesta, jos Turkki sitoutuu yhteiseen toimenpidesuunnitelmaan pakolaiskriisissä. EU ei pysty luomaan kriisiin kestävää ratkaisua ilman Turkin apua, sillä merkittävä osa turvapaikanhakijoista saapuu EU:hun Turkin kautta.

Virkamieslähteiden mukaan komissio on valmis tarjoamaan Turkille kolme miljardia euroa apua, jos maa sitoutuu yhteistyöhön. Tähän mennessä Turkkia on luvattu auttaa miljardilla eurolla, jotta se pystyisi tarjoamaan pakolaisille paremmat olosuhteet. 

Huippukokousta johtava Donald Tusk peräsi Turkilta sitovia lupauksia yhteistyöstä.

– Me tarvitsemme takeita, että Turkin vastaus (yhteistyösuunnitelmaan) on yhtä konkreettinen ja painava kuin omamme, Tusk sanoi toimittajille.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme