Mainos
Mainos

Turkin armeijalta varoitus ennen presidentin valintaa

Nyt todennäköisesti presidentiksi nousevan Abdullah Gülin valinta kilpistyi alkuvuonna asevoimien ja opposition vastustukseen.

Turkin armeija on varoittanut, ettei se anna minkään uhata maan sekularistista yhteiskuntajärjestelmää, jossa valtiovalta ja uskonto on erotettu toisistaan. Varoitus annettiin päivää ennen kuin parlamentin odotetaan valitsevan ulkoministeri Abdullah Gül maan uudeksi presidentiksi.

Gülin valintaan riittää kolmannella äänestyskierroksella yksinkertainen enemmistö. Valintaa pidetään käytännössä varmana, koska Gülin ehdokkaaksi asettaneella oikeus- ja kehityspuolueella (AKP) on parlamentissa enemmistö.

Asevoimien lausunnossa ei suoraan viitattu presidentin valintaan, vaan se annettiin 30. elokuuta viettävän voiton päivän johdosta. Lausunnossa puhuttiin "pahuuden keskuksista", jotka pyrkivät horjuttamaan maan sekularistista järjestelmää. Armeija ei tee mitään myönnytyksiä vartioidessaan Turkin tasavaltaa, asevoimien komentaja Yasar Buyukanit sanoi viestissä.

Gülin valinta kilpistyi alkuvuonna asevoimien ja opposition vastustukseen. Vastustuksen syynä on Gülin islamistimenneisyys ja se, että hänen puolisonsa käyttää muslimien päähuivia. Gül itse on luvannut noudattaa maan maan perustuslakia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme