Mainos

Turkin Erdogan ärhentelee Etyjille sen kritisoitua kansanäänestyksen puutteita

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan veti tänään herneen nenäänsä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin maan kansanäänestyksestä esittämän kritiikin takia. Hänen viestinsä järjestölle oli yksinkertainen: Tiedä paikkasi.

-Me jatkamme matkaamme. Tässä maassa pidettiin demokraattisemmat vaalit kuin koskaan on muissa maissa lännessä pidetty, Erdogan julisti hulppean presidentinlinnansa edustalla Ankarassa.

Hän varoitti kansainvälisiä tarkkailijoita osallistumalla kisaan, jossa langetetaan varjoja vaalin ylle.

Turkin ulkoministeriö luonnehti Etyjin kritiikkiä heijastukseksi yksipuolisesta ja ennakkoluuloisesta asenteesta.

Etyjin ja Euroopan neuvoston vaalitarkkailijat luettelivat useita puutteita kansanäänestyksen yhteydessä. Kansanäänestystä edelsi heidän mukaansa yksipuolinen viestintä tiedotusvälineissä, eikä eri leireillä ollut tasapuolista mahdollisuutta kampanjointiin.

Lausunnossaan tarkkailijat huomauttivat myös, että perusvapauksien rajoittamisella oli kielteinen vaikutus.

Lisäksi kiinnitettiin huomiota vaalilautakunnan linjaukseen, jonka mukaan laskentaan hyväksyttiin mukaan myös äänestyslippuja, joissa ei ollut virallista leimaa.

-Viime hetken muutokset ääntenlaskennan toimintatapoihin poistivat tärkeän turvatoimen, sanoo Florin Preda Euroopan neuvostosta.

Yleisesti ottaen kansanäänestys ei hänen mukaansa täyttänyt Euroopan neuvoston standardeja.

Eilisessä äänestyksessä turkkilaiset hyväksyivät täpärin luvuin ehdotuksen uudesta perustuslaista, joka laajentaa presidentin valtaoikeuksia.

Oppositio vaatii tulosten mitätöimistä

Turkin pääoppositiopuolueen CHP:n varapuheenjohtaja Bülent Tezcan on vaatinut kansanäänestyksen tulosten mitätöimistä. Hänen mukaansa äänestystuloksen mitätöinti olisi keskusvaalilautakunnalta ainoa oikea ratkaisu.

Oppositio on moittinut juuri vaalilautakunnan linjausta hyväksyä laskentaan myös ne äänestysliput, joissa ei ole virallista leimaa. Tezcanin mukaan tämä on laiton menettelytapa.

Tutkija Halil Gürhanli Helsingin yliopistosta sanoo, että Turkin oppositiolla on nyt kaksi vaihtoehtoa: joko taistella olemassaolostaan tai hyväksyä roolinsa seinäruusuna.

-Heidän täytyy haastaa äänestystulos ja hallitus avoimesti. Jos he tekevät sen, tulee Turkin politiikka muuttumaan. Enää ei ole kyse sanojen vaihdosta, vaan oppositio taistelee olemassaolostaan. He voivat myös antaa Erdoganille mitä hän haluaa ja esittää mukana demokratianäytelmässä, Gürhanli toteaa.

Merkel kehotti keskusteluun eri voimien kanssa

Saksan liittokansleri Angela Merkel kehotti Erdogania hakemaan "kunnioittavaa vuoropuhelua" maan sisällä kansanäänestyksen jälkeen.

Merkel ja ulkoministeri Sigmar Gabriel antoivat äänestyksestä yhteisen lausunnon, jossa he kehottavat Turkin johtoa keskustelemaan maan kaikkien yhteiskunnallisten ja poliittisten voimien kanssa. Merkel ja Gabriel toteavat ottavansa tuloksen tiedoksi ja kunnioittavansa turkkilaisten oikeutta päättää perustuslaistaan.

Ranskan presidentti Francois Hollande puolestaan huomautti, että jos Turkissa järjestetään kansanäänestys kuolemanrangaistuksen palauttamisesta, se rikkoo eurooppalaisia arvoja.

Erdogan totesi sunnuntai-iltana nostavansa välittömästi esille kysymyksen kuolemanrangaistuksesta. Hän myös väläytti kansanäänestyksen mahdollisuutta asiassa.

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot