Mainos
Mainos

Turkin EU-jäsenneuvottelut alkavat taas

EU jatkaa jäsenyysneuvotteluja Turkin kanssa kolmen vuoden tauon jälkeen. Kyseessä ovat EU:n historian hitaimmin etenevät jäsenyysneuvottelut. 

EU-komission suosituksesta Turkki pääsee vihdoin tänään jatkamaan kolme vuotta sitten tauolle jääneitä jäsenyysneuvottelujaan Euroopan Unionin kanssa. Viime kesäkuussa hanke lykkääntyi Istanbulin Taksim-aukiolta alkaneiden levottomuuksien johdosta, joihin Turkin poliisi vastasi liian kovilla otteilla.

30 vuotta unionin ovelle kolkutellut Turkki sai vihdoin ehdokkaan aseman Suomen puheenjohtajakaudella vuonna 1999 ja pääsi aloittamaan neuvottelut vuonna 2005. Yhteensä 35 neuvottelukohdasta 13 on avattu ja yksi ainoa on saatettu päätökseen.

Brysselissä avataan tänään yksi uusi neuvottelukohta aluepolitiikka.

Sekä Saksa että Ranska vastustavat Turkin täysjäsenyyttä. Vastustusperusteina Kon muun muassa se, että kyseessä on 76 miljoonan asukkan maa, josta suuri enemmistö on muslimeja ja joka miehittää yhden jäsenmaan, Kyproksen, pohjoisosaa.

EU komissio haluaisia avata keskesisiä neuvottelukohteita, jotka koskevat oikeuslaitosta, kansalaisvapautta ja turvallisuutta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme