Mainos
Mainos

Turkin ja Venäjän nokkapokka kiihtyy – iso kaasuhanke jäihin

Tuontienergiasta riippuvaisen Turkin energiahankkeet ovat saaneet kolauksen, kun Venäjä on pysäyttänyt TurkStream-maakaasuputkihankkeen. Syynä on Turkin viime viikolla alas ampuma venäläinen sotilaskone.

– Jos Turkki harkitsee tarvitsevansa tätä projektia, se voi ottaa meihin yhteyttä, sanoo venäläisen valtiojohtoisen energiajätti Gazpromin johtaja Aleksei Miller

Etelä-Venäjältä Mustanmeren kautta läntiseen Turkkiin kulkevaksi aiotun kaasuputken rakentaminen alkoi toukokuussa. Projektin keskeyttämisestä ilmoitti Venäjän energiaministeri Aleksander Novak.  

Projektia tuskin lopetetaan kokonaan. 

Hanke hyllylle vuodeksi, kahdeksi

Venäläinen Sberbankin analyytikko Valeri Nesterov arvioi uutistoimisto Reutersille, että rakentaminen on jäissä vuoden, enintään kaksi vuotta. Hän arvioi, että tilanteesta kärsii myös Gazprom, joka on jo tähän mennessä sijoittanut hankkeeseen useita miljardeja euroja. 

Turkki tuo yli puolet maakaasustaan Venäjältä. Nesterov sanoo, että Venäjän riskinä on menettää osa Turkin-markkinoistaan. Turkki on toiseksi suurin venäläisen maakaasun ostaja Saksan jälkeen. 

Venäjän kannalta TurkStreamin hyötynä olisi muun muassa, että viedessään kaasua läntiseen Eurooppaan putki kiertäisi Ukrainan.

Korvaisi EU:n torppaaman putken

TurkStream, jonka piti valmistua 2019, myös korvaisi rakentamatta jääneen Venäjän South Stream -kaasuputken. Sen piti kuljettaa kaasua Mustanmeren ja Balkanin kautta Keski-Eurooppaan. Hanke kaatui EU:n vastustukseen.

Ennen TurkStream-putkisopimuksen allekirjoitusta vuosi sitten Turkki ja Venäjä kiistelivät kaasun hinnasta. Espanjalaisen La Vanguardia -lehden mukaan Turkki vaati saada kaasua noin kymmenyksen edullisemmin. 

Nyt kaasua Venäjältä Turkkiin tuo Blue Stream -putki Mustanmeren kautta.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot