Mainos
Mainos

Turkin kiistelty pääministeri voitti presidentinvaalit ensikierroksella

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan on odotetusti voittanut presidentinvaalit ensimmäisellä kierroksella.

Vaaliviranomaiset vahvistivat myöhään illalla, että alustavien tulosten perusteella Erdogan on saanut yli puolet äänistä. Tarkemmat luvut julkistetaan maanantaina ja myöhemmin ensi viikolla.  

Erdoganin johtaman AKP-puolueen mukaan Erdogan oli saanut yli 52 prosenttia äänistä, kun äänistä oli laskettu 98 prosenttia. Erdoganin pahin kilpailija Ekmeleddin Ihsanoglu sai lähes 39 prosenttia äänistä ja kurdiehdokas Selahattin Demirtas noin 9 prosenttia.  

Erdoganin kerrottiin pitävän voittopuheensa myöhemmin yöllä pääkaupungissa Ankarassa. Ihsanoglu onnitteli Erdogania vaalivoitosta Istanbulissa pitämässään tilaisuudessa.  

Erdogan on luvannut kehittää Turkin demokratiaa ja taloutta. Kritiikkiä hän on saanut muun muassa opposition hiljentämisestä, sananvapauden heikentämisestä ja Turkin islamilaistamisesta. Hänen uskotaan myös pyrkivän lisäämään presidentin valtaoikeuksia.  

Kiistelty pääministeri

Erdogan on luvannut tehdä Turkista suurvallan kehittämällä maan demokratiaa ja taloutta. Kritiikkiä hän on saanut muun muassa opposition hiljentämisestä, sananvapauden heikentämisestä ja Turkin islamilaistamisesta.  

Viime päivinä Erdogan on saanut kritiikkiä kommentistaan naistoimittajalle. Pääministeri kutsui kriittisiä kysymyksiä kysynyttä naistoimittajaa hävyttömäksi naiseksi.   

Lisäksi hänen varapääministerinsä Bülent Arinc kehotti naisia käyttäytymään siveellisesti ja olemaan nauramatta julkisilla paikoilla. Se aiheutti vastalauseena sosiaalisen median kampanjan, jossa sadat turkkilaisnaiset lähettivät Twitteriin itsestään kuvia nauramassa.  

Turkissa presidentillä on ollut pääasiassa seremoniallinen rooli. Erdoganin on arvioitu lisäävän presidentin valtaoikeuksia, jos hän voittaa vaalit.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme