Mainos
Mainos

Turkin presidentiltä yllätyspäätös – kutsuu ainutkertaiseksi hyväntahdon eleeksi

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo luopuvansa oikeustoimista häntä loukanneita ihmisiä vastaan.

Erdoganin mukaan kyseessä on ainutkertainen hyväntahdon ele. Erdogan kertoi asiasta presidentinlinnassa Ankarassa perjantaina.   
Viranomaiset ovat aiemmin tänä vuonna kertoneet, että Turkissa yli 2000 ihmistä on syytetty presidentin loukkaamisesta.  

Soimasi Yhdysvaltoja

Lisäksi Erdogan kehotti EU:ta ja Yhdysvaltoja pitämään huolta omista asioistaan. Kehotus tuli Erdoganilta sen jälkeen, kun länsimaat ovat ilmaisseet huolensa Turkin kurinpalautuksista epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen.  

– Yksikään ihminen EU:sta tai lännestä ei ole tullut osoittamaan pahoittelujaan, Erdogan sanoi.  

Erdoganin mukaan maat tai niiden johtajat, jotka ovat huolissaan vain vallankaappaukseen osallistuneiden kohtalosta itse maan kohtalon sijasta, eivät voi olla Turkin ystäviä.  

Erdogan myös toistamiseen vannoi, että vallankaappausta yrittäneitä rangaistaan lain puitteissa.  

"Armeijan puhdistettu güleniläisistä"  

Turkin pääministerin mukaan Turkin armeija on nyt puhdistettu kaikista tekijöistä, jotka ovat linkittyneet muslimisaarnaaja Fethullah Güleniin. Pääministeri Binali Yildirim kertoi asian presidentinlinnassa Ankarassa pitämässään puheessa perjantaina.

Erdogan on syyttänyt Yhdysvalloissa maanpaossa olevaa Güleniä heinäkuun puolessa välissä tapahtuneesta epäonnistuneesta vallankaappausyrityksestä. Gülen on kiistänyt syytökset.  

Muun muassa lähes puolet armeijan kenraaleista on saanut potkut epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen.

– Aiomme tehdä armeijastamme vahvemman ja teemme töitä sen eteen, että maastamme tulisi turvallisempi, Yildirim sanoi.  

17 toimittajaa pidätetty  

Turkissa 17 toimittajaa on pidätettynä kytköksistä Güleniin. Heitä syytetään terroristiryhmään kuulumisesta.  

Yhteensä 21 toimittajan tapaukset on kuultu oikeudessa. Heistä neljä on päästetty vapaaksi. Loput on määrätty tutkintavankeuteen odottamaan oikeudenkäyntiä.  

Pidätettyjen toimittajien joukossa on muun muassa entinen Güleniin linkitetyn Zaman-lehden kirjeenvaihtaja Hanim Busra Erdal.  

Aiemmin tällä viikolla Turkissa määrättiin suljettavaksi muun muassa yli 40 sanomalehteä ja yli 20 radiokanavaa. Lisäksi Turkki antoi pidätysmääräykset 89 toimittajasta.    

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme