Mainos
Mainos

Turkin terrori-iskun uhrimäärä kasvaa yhä – haavoittuneita yli 200

Turkin eilisessä terrori-iskussa on kuollut ainakin 95 ja haavoittunut lähes 250 ihmistä, kerrotaan pääministeri Ahmet Davutoglun toimistosta.

Toimiston mukaan haavoittuneista lähes 50 on tehohoidossa.   

Tiedot Ankarassa eilen tehdyssä iskussa kuolleiden ja haavoittuneiden määrästä ovat vaihdelleet. Aikaisemmin iskussa kerrottiin haavoittuneen hieman alle 200 ihmistä ja kuolleen lähes sata.  

Kaksi pommia räjähti eilen aamulla kesken hallitusta vastustaneen rauhanmarssin lähellä Ankaran rautatieasemaa. Turkin viranomaisten mukaan iskun tekijät olivat todennäköisesti itsemurhapommittajia. Tähän viittasi se, että räjähdyspaikalta ei löydetty yhtään tuhoutunutta liikennevälinettä.  

Iskun tekijästä ei tietoa  

Pääministeri Davutoglun mukaan kukaan ei ole toistaiseksi ilmoittautunut iskun tekijäksi. Pääministeri on kuitenkin sanonut, että epäilee syyllisiksi äärijärjestö Isisiä, kurdijärjestö PKK:ta tai vasemmistoterroristeja.  

Jälkimmäisten osallisuus iskuun tuntuu epätodennäköiseltä, sillä marssin järjestäjiin ja osallistujiin kuului vasemmisto- ja kurdiryhmiä.  
Räjähdyksissä kuolleiden joukossa oli muun muassa yksi kurditaustaisen vasemmistopuolueen HDP:n parlamenttivaaliehdokas.  

HDP:n puheenjohtaja Selahattin Demirtas syytti iskusta "Turkin mafiavaltiota". Hallituksen vastustajat tuntuivatkin sosiaalisessa mediassa uskovan, että iskun olisi masinoinut Turkin hallitus.  

Kurdien PKK-järjestön ja hallituksen välillä on ollut viime kuukausina useita taisteluita pitkän tulitauon jälkeen.  

PKK käski lauantaina taistelijoitaan lopettamaan iskut, paitsi jos niitä vastaan isketään ensin. Päätös tehtiin, jotta Turkissa marraskuussa pidettävät uusintavaalit olisivat reilut.  

Isku tuomittu ympäri maailmaa  

Useiden maiden johtajat ovat tuominneet iskut ja esittäneet osanottonsa Turkille tapahtuneesta.

Esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti Barack Obama, Venäjän presidentti Vladimir Putin ja presidentti Sauli Niinistö ovat ilmaisseet osanottonsa iskusta Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoganille.  

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon puolestaan totesi lausunnossaan odottavansa, että iskun tekijät saadaan nopeasti oikeuden eteen vastaamaan teostaan.   

Istanbulissa noin 10000 ihmistä marssi eilen kaduilla iskujen tuomitsemisen merkiksi. Tuhansien ihmisten kerrottiin marssivat myös kaduilla Ranskassa ja Sveitsissä solidaarisuuden merkkinä.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme