Mainos
Mainos

Turkin ydinonnettomuus luultua vakavampi

Turkissa viime kuussa tapahtunut ydinonnettomuus on yksi vakavimmista sitten vuoden 1991.

Kansainvälisen ydinergiajärjestön IAEA:n mukaan tammikuun 8. päivä Istanbulissa sattunut onnettomuus ylsi kolmeen seitsemän yksikön asteikolla. Kymmenen ihmistä toimitettiin säteilyn johdosta sairaalahoitoon. Kaiken kaikkiaan 500 ydinonnettomuudesta vain 20 on saavuttanut saman vakavuusasteen niiden kahdeksan vuoden aikana, joina asteikko on ollut käytössä.

Onnettomuus tapahtui, kun kaksi metallityöntekijää oli hajoittamassa ankaralaisesta lääkeyhtiöstä tuotuja lyijyharkkoja, joiden uumenista paljastuikin syöpähoidossa käytettävää pahasti saastunutta koboltti 60:tä.
IAEA:n edustaja sanoi eilen onnettomuudessa loukkaantuneiden ihmisten joutuneen voimakkaan säteilyn kohteiksi. Hänen mukaansa uhrit olisivat voineet jopa kuolla.

Ranskalaisista ja brittiläisistä asiantuntijoista koottu ryhmä on lähetetty paikalle tutkimaan onnettomuutta. Turkin lehdistö taas on kertonut, että kahdeksan ihmistä on pidätetty heidän salattuaan viranomaisilta, että säteilyä aiheuttanutta ainetta olisi siirretty sen saavuttua Yhdysvalloista.
Onnettomuus on ensimmäinen Turkissa tapahtunut ydinonnettomuus.
(STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme