Mainos
Mainos

Turkissa verinen isku hääjuhlaan - Ainakin 30 kuolonuhria

Etelä-Turkissa tapahtuneessa räjähdyksessä on kuollut ainakin 30 ja haavoittunut 94 ihmistä, kertovat Turkin viranomaistahot. Osa haavoittuneista on saanut vakavia vammoja.  

Gaziantepissa räjähti myöhään illalla hääjuhlassa, jota pidettiin ulkosalla. Räjähdys tapahtui noin kello 22.40.  

Kuvernööri Ali Yerlikayan mukaan kyseessä oli terrorihyökkäys. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo, että äärijärjestö Isis on pommi-iskun todennäköinen tekijä.

Gaziantepista oleva kansanedustaja Samil Tayyar ilmoittaa hänkin, että alustavat tiedot viittaisivat Isisin olevan pommi-iskun takana.  

Tapahtumapaikalla Sahinbeyn alueella asuu paljon kurdeja. Lisäksi hääjuhlan vieraista monet olivat tiettävästi kurdeja.  

Toisaalta samalla alueella tapahtui viime viikolla kolme räjähdystä, joiden takana on epäilty olevan kurdijärjestö PKK.   

Niin ikään Gaziantepista oleva kansanedustaja Mehmet Erdogan arvioi, että tämän tyyppisen hyökkäyksen takana voisi olla joko PKK tai Isis.  

Mehmet Erdogan sanoo turkkilaismedialle, että kaupungin keskustassa räjähti "suurella todennäköisyydellä" itsemurhapommi. Tietoa tekotavasta ei kuitenkaan ole vahvistettu.  

"Barbaarinen isku" 

Turkin varapääministeri Mehmet Simsek on tuominnut teon barbaariseksi iskuksi.  

– Terrorin päämääränä on saada ihmiset pelkäämään, mutta me emme suostu siihen, Simsek sanoi.  

Turkin median toimintaa säätelevä RTUK kielsi hääjuhlan kaaoksesta otetun videomateriaalin julkistamisen tiedotusvälineissä. Viranomaiset varoittivat valtiollisen uutistoimisto Anadolun mukaan, että kuvia räjähdyksestä jakavat joutuvat syytteeseen.  

Gaziantep sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Syyrian rajasta. Jihadistien on epäilty pitävän kaupunkia tukikohtanaan. Paikkakunnalla on myös paljon Syyriasta tulleita pakolaisia.  

Presidentti Erdogan niin ikään sanoi, että Isis-järjestön, PPK:n ja saarnaaja Fethullah Gülenin kannattajien välillä ei ole mitään eroa. Erdogan on aiemmin ilmoittanut pitävänsä Gülenia maassa tapahtuneen vallankaappausyrityksen alkuunpanijana.  

Presidentti Erdogan sekä kansanedustajat Erdogan ja Tayyar edustavat kaikki hallitsevaa AKP-puoluetta.  

Turkkia syytettiin pitkään liian sallivasta asenteesta Isisin toimintaan. Viime aikoina länsimaat ovat kuitenkin antaneet maalle tunnustusta siitä, että se taistelee ääri-islamisteja vastaan voimakkain ottein.   
  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme