Mainos
Mainos

Turkki harkitsee kurdimyönteisen puolueen kieltämistä

Kurdimyönteisellä DTP:llä on parlamentissa 22 edustajaa.

Turkin valtionsyyttäjä on aloittanut toimet kurdimielisen Demokraattisen kansanpuolueen (DTP) kieltämiseksi.

Syyttäjänviranomaiset katsovat puolueen ottaneen määräyksiä elinkautiseen vankeusrangaistukseen tuomitulta Abdullah Öcalanilta, joka tunnetaan kielletyn Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) johtajana.

DTP:n katsotaan levittäneen PKK:n propagandaa ja avustaneen sitä muutoinkin. Viime viikolla puolue esitti itsehallintoa Kaakkois-Turkin kurdialueelle, jotta väkivallan kierre alueella saataisiin katkaistuksi.

- Puoleen toimet ja sen jäsenten lausunnot ovat vastoin valtion jakamattomuutta, totesi pääsyyttäjä Abdurrahman Yalcinkaya lausunnossaan.

Puolueella on 20 edustajaa maan parlamentissa. Sen mahdollisesta kieltämisestä päättää perustuslaillinen tuomioistuin.

- Turkista on tullut puolueiden hautausmaa. Ihmiset perustavat puolueet ja ihmisten pitää ne myös lopettaa, sanoi DTP:n kansanedustaja Selahattin Demirtas.

DTP perustettiin vuonna 2005 kielletyn kurdimyönteisen puolueen raunioille. Puolue ei kyennyt pääsemään heinäkuun vaaleissa kymmenen prosentin äänikynnyksen yli, mutta parikymmentä riippumatonta kansanedustajaa perusti parlamenttiin sen nimeä kantavan ryhmän.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme