Mainos
Mainos

Turkki hermostui Sarkozyn kansanmurhapuheista

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy kehottaa Turkkia pikaisesti tunnustamaan vuonna 1915 tapahtuneet armenialaisten joukkosurmat kansanmurhaksi. Sarkozy esitti pyyntönsä perjantaina vierailullaan Armeniassa.

– Tuntuu siltä, että aikaväli vuodesta 1915 vuoteen 2011 on riittävä asian harkitsemiselle, Sarkozy sanoi. Hän kuitenkin korosti, ettei Ranskan asiana ole esittää millekään maalle uhkavaatimuksia.

Satojatuhansia armenialaisia, Armenian arvion mukaan jopa 1,5 miljoonaa, surmattiin ottomaanivallan luhistuessa. Armenian mukaan kyseessä oli turkkilaisten tekemä kansanmurha, Turkin mielestä armenialaiset nousivat kapinaan ottomaanivaltaa vastaan yhdessä venäläisten kanssa, ja seuranneissa taisteluissa kuoli satojatuhansia armenialaisia ja myös turkkilaisia.

Aihe on Turkille erittäin arka, ja maan Eurooppa-ministeri Egemen Bagis kehottikin Sarkozya pitämään ennemmin huolta Ranskan talouskriisistä kuin leikkimään historioitsijaa Armenian kysymyksellä.

(MTV3 - STT - AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme