Mainos
Mainos

Turkki pitää Kypros-takarajaa kiristyksenä

EU vaatii, että Turkin on avattava satamansa ja lentokenttänsä Kyproksesta tulevalle liikenteelle. Kiista on käytännössä pysäyttänyt Turkin EU-neuvottelut.

Turkki pitää EU-puheenjohtaja Suomen asettamaa takarajaa Kypros-kiistan ratkaisulle kiristyksenä.

- Kyproksen kaltaisia kysymyksiä ei ratkaista kiristyksellä tai aikarajoja asettamalla, Turkin ulkoministeri Abdullah Gül sanoi tänään.

Hän sanoi kuitenkin Turkin tukevan yhä Suomen ponnisteluja riidan ratkaisemiseksi.

Pääministeri Matti Vanhanen sanoi eilen, että Turkin on täytettävä velvoitteensa joulukuun ensimmäisen viikon aikana. Muuten EU joutuu harkitsemaan kiistan seurauksia maan jäsenyysneuvotteluille.

Käytännössä takaraja on 6. joulukuuta, jolloin komission on määrä suositella, mitä Turkin jäsenyysneuvottelujen jatkolle pitäisi tehdä. EU-maiden ulkoministerit käsittelevät asiaa 11. joulukuuta.

Todennäköisesti Turkin jäsenyysneuvottelut katkaistaan ainakin osittain, ellei edistystä ole tapahtunut. Käytännössä neuvottelut ovat olleet pysähdyksissä jo viime kesästä asti.

EU vaatii, että Turkin on avattava satamansa ja lentokenttänsä Kyproksesta tulevalle liikenteelle. Turkin mielestä EU:n on kuitenkin vastavuoroisesti helpotettava Kyproksen turkkilaisen pohjoisosan taloudellista eristystä.

(MTV3-STT-AP-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme