Mainos
Mainos

Turkki tiiviisti mukaan Isisin vastaiseen liittoumaan

Turkki on ilmoittanut antavansa Yhdysvaltojen ja Isisin vastaisen liittouman käyttää sen omia tukikohtia taistelussa Isisiä vastaan. Turkin ulkoministeriön mukaan myös Turkin omia koneita voidaan käyttää operaatioissa. 

Jo aiemmin Turkin johto oli vahvistanut, että Yhdysvallat saa käyttää Incirlikin tukikohtaa, joka on lähellä Syyrian rajaa.  

-Sitä (Incirlik) voidaan käyttää tiettyjen raamien puitteissa, kertoi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan. Yksityiskohtia hän ei kertonut.  

Pääministeri Ahmet Davutoglu puolestaan sanoi, että päätös tehtiin Turkin oman turvallisuuden takia.  

Yhdysvaltain viranomaiset ovat olleet turhautuneita Turkin haluttomuuteen osallistua täysillä Isisin vastaisen liittouman toimintaan. Tähän asti amerikkalaiskoneet eivät esimerkiksi ole voineet käyttää Incirlikin tukikohtaa, josta voidaan lentää sekä Syyriaan että Irakiin.  


Turkin hävittäjät iskivät  
  

Aamilla Turkin ilmavoimat iski kolmeen Isis-järjestön kohteeseen Syyriassa.  

-Kohteisiin iskettiin menemättä Syyrian ilmatilaan. Mutta jos olisi ollut tarvetta, me olisimme menneet myös sinne, sanoi pääministeri Davutoglu uutiskanava CNN:n mukaan.  

Ilma-iskut tehtiin päivä sen jälkeen, kun Isis oli surmannut turkkilaisen sotilaan Turkin ja Syyrian rajalla. Maanantaina puolestaan tehtiin Surucin kaupungissa Syyrian rajan lähellä itsemurhaisku, jossa 32 ihmistä kuoli ja satakunta haavoittui. Iskusta epäillään turkkilaista miestä, jolla uskotaan olleen yhteyksiä Isisiin.  

Tänään Turkin viranomaiset toteuttivat eri puolilla maata myös terrorisminvastainen operaation. Poliisi pidätti lähes 300 henkilöä, joita epäillään Isisin jäseniksi tai kurdimilitanteiksi.  

Ratsioiden jälkeen Davutoglu sanoi viranomaisten taistelevan yhtä lailla kaikkia "terroristiryhmiä" vastaan.  

Turkissa on surmattu viime päivinä kolme poliisia. Kurdien separatistijärjestön PKK:n sotilaallinen siipi on ilmoittanut tappaneensa kaksi poliisia Ceylanpinarin kaupungissa lähellä Syyrian rajaa. Kolmas poliiseista surmattiin kurdienemmistöisessä Diyarbakirin kaupungissa, mutta tekijää ei tiedetä.  

Terrorismin vastaiseen operaatioon osallistui tänään paikallisten tiedotusvälineiden mukaan yli 5000 poliisia, joita tukivat erikoisjoukot ja helikopterit.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme