Mainos
Mainos

Turkkilainen tv-kanava: Kyllä-äänet johdossa

Turkissa kansanäänestyksen alustavien tulosten mukaan kyllä-äänet ovat niukasti johdossa, kun yli 90 prosenttia vaaliuurnista on laskettu.

Näiden tulosten valossa noin 52 prosenttia äänestäjistä olisi hyväksymässä uuden, presidentin valtaoikeuksia merkittävästi lisäävän perustuslain. Sitä vastustaisi lähes 48 prosenttia äänestäjistä.  

Tulos muuttuu kuitenkin koko ajan, ja ääntenlaskun edetessä ei-äänten osuus äänisaaliista on kasvamassa.

Jotta uusi perustuslaki tulee hyväksytyksi, sen on saatava taakseen 51 prosenttia äänistä. Jos näin käy, presidentin valta kasvaa merkittävästi. Pääministerin virka lakkautettaisiin, ja presidentti saisi oikeuden nimittää ministerit.

Presidentin- ja parlamenttivaalit pidettäisiin jatkossa yhtä aikaa viiden vuoden välein. Presidentti Recep Tayyip Erdogan voisi myös teoriassa jatkaa presidenttinä vielä kaksi uutta kautta vuoteen 2029 saakka.

Erdogan on ilmoittanut, että mikäli esitys hyväksytään, olisi hän valmis vahvistamaan mahdollisen parlamentin päätöksen kuolemanrangaistuksen palauttamisesta. Se merkitsisi viimeistä niittiä Turkin EU-jäsenyyshankkeelle.

Äänioikeutettuja vaalissa oli yli 55 miljoonaa.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme