Mainos
Mainos

Turmakone ei voinut kiertää myrskyä: "Ylimääräistä polttoainetta vain 15 minuutiksi"

Indonesiassa etsitään edelleen AirAsian lentoa QZ8501. Kone oli matkalla Indonesian Surabayasta Singaporeen. Alueella oli onnettomuuden sattuessa ukkosrintama sekä pienempiä ukkosia.

AirAsian lentokoneen epäillään joutuneen onnettomuuteen huonon sään vuoksi. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu kertoo, että Trafissa seurataan meneillään olevaa etsintä- ja taustointityötä.

Trafin Pekka Henttu, miltä ohjaamossa tuntuu raekuuron alla?

– Ukkospilven sisällä muodostuu usein rakeita, jopa tennispallon kokoiset rakeet ovat mahdollisia. Ne moukaroivat konetta ja koneen pintaa, siellä on jäätymistä ja erittäin turbulenttista – konetta ravistellaan oikein kunnolla. Ohjaamossa tärinät ja värinät ovat sellaisia, että instrumentteja tuskin pystyy lukemaan. Rakeet aiheuttavat kovan metelin, joka vaikeuttaa ohjaamon sisäistä sekä lennonjohtokommunikointia – edes ohjaajien käyttämästä sisäpuhelinjärjestelmästä ei välttämättä ole apua rakeiden aiheuttaman hirmuisen metelin vuoksi. Autopilotin ja nopeutta pitävän automaattikaasun toiminta häiriintyy. Tämän seurauksena nopeus saattaa lyhyellä aikavälillä saavuttaa ylä- ja alarajan, ehkä raja-arvot ylittäen tai alittaenkin. Saatetaan joutua sakkaustilaan.  Kovan turbulenttisuuden tilanteeseen on yleensä laadittu toimintamenetelmät, joihin ohjaamomiehistö on koulutettu, sanoo Henttu.

Viranomaisen kannalta on tärkeää, jos asiassa ilmenee jotakin sellaista, että on ryhdyttävä toimenpiteisiin. Tällä hetkellä loogisimmalta näyttää, että lentokone on joutunut poikkeuksellisen kovaan ukkospilveen. Alueelle oli ennustettu voimakkaita ukkosiarintamia. Tämä on tyypillistä meneillään olevalle monsuunisadekaudelle. 

– Trooppisilla leveysasteilla päiväntasaajan tuntumassa sääilmiöt ovat äärettömän voimakkaita. Ne ovat merkittävästi voimakkaimpia kuin meillä. Ukkospilvessä se tarkoittaa sitä, että nousu- ja laskuvirtaukset ovat voimakkaita. Ukkospilven yläraja saattaa olla yli 50 000 jalkaa (15,2 kilometriä) päiväntasaajan tuntumassa kun meillä se on korkeimmillaan 30 000 jalkaa (9,1 kilometriä) ja vähän päälle, kertoo Henttu.

Polttoainetta oli vähän

Matkustajakoneet eivät siis pahimmassa säässä pääse lentämään edes ukkospilven yli. Trooppisilla alueilla sääilmiöt saattavat olla niin laajoja, että kiertäminenkin voi olla mahdotonta. Yksityiskohtaisista AirAsian -koneen tankkaustiedoista selviää aikanaan koneen tosiasialliset mahdollisuudet rintaman kiertämiseksi.

– Flightradarin varsin epävirallisten tankkaustietojen perusteella voisi päätellä, että koneella oli rintaman kiertoa ajatellen suhteellisen niukat polttoainereservit, noin 15 minuutin verran. Tällä polttoainereservillä ei isoja rintamia kierretä. Se riittää kyllä yksittäisten pilvien kiertoon. Jos lennolla päädytään ratkaisuun, että lennetään rintaman läpi, etsitään koneen säätutkan avulla kohta, jossa rintaman muodostavien pilvien pystysuuntaiset virtaukset ovat heikoimmat.

Tiedot vielä pelkkää arvailua

Henttu muistuttaa, että ennen tutkintatulosten julkaisua saatavat tiedot ovat vain arvailua. Hän arvelee, että kone on hajonnut tai jäätynyt ukkospilvessä nopeasti. Miehistö ei ole pystynyt korjaaviin toimenpiteisiin, eikä lähettämään mayday-hätäkutsua tai transponderin hätäkoodia.

– Jäätyminen on varteenotettava mahdollisuus. Se on tyypillistä ukkospilven ylimmissä osissa. Erilaiset anturit koneen ulkopuolella saattavat jäätyä niiden lämmitysjärjestelmästä huolimatta. Siipi, vakaajat ja moottori ovat alttiita jäätymiselle – tosin matkustajakoneissa on aina jäätymiselle alttiimpien osien jään poisto- tai ehkäisyjärjestelmät. Tyypillisesti menetelmänä on, että ukkospilvessä laitetaan päälle siipien, vakaajien ja moottorien lämmitysjärjestelmät – näin on muistaakseni myös A320-koneessa, kertoo Henttu. Olosuhteet ohjaamossa ovat voineet olla hyvin vaikeat.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme