Mainos
Mainos

Turvallisuusneuvosto äänestää päätöslauselmaehdotuksesta tiistaina

YK:n turvallisuusneuvosto äänestää Irak-päätöslauselmaehdotuksesta tiettävästi tiistaina.

YK:n turvallisuusneuvoston jäsenet kokoontuvat pohtimaan Irakin tilannetta jo maanantaina. Asian vahvisti brittilähettiläs Jeremy Greenstock uutistoimisto AFP:lle myöhään eilen.

Greenstockin mukaan neuvoston on määrä äänestää uudesta Irak-päätöslauselmaehdotuksesta kuitenkin vasta tiistaina.

YK:n turvallisuusneuvosto jakautuu Irak-kysymyksessä kolmeen ryhmään.
Yhdysvallat, Britannia ja Espanja vaativat uutta päätöslauselmaa, jonka mukaan Irakille annettaisiin takarajaksi 17. maaliskuuta suostua aseistariisuntaan.

Ranska, Venäjä ja Saksa puolestaan vaativat, että asetarkastajien on jatkettava työtään ilman mitään aikaisia takarajoja.

Kolmanteen ryhmään kuuluu puolestaan useita pieniä ja ei-pysyviä turvallisuusneuvoston jäsenmaita. Tämä ryhmä pyrkii pysyttelemään kiistassa puolueettomana. Aiemmin epävarmoja kannastaan olleet Chile ja Pakistan näyttivät nyt siirtyvän sodan vastaiseen leiriin.

Jotta Yhdysvallat saisi esityksensä läpi, sen täytyisi saada puolelleen ainakin yhdeksän maan puoltavat äänet. Lisäksi läpimeno vaatii sen, että kukaan pysyvistä jäsenistä ei käytä veto-oikeuttaan. Pysyviä jäseniä ovat Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Venäjä ja Kiina.

Uuden päätöslauselman puolella:

Yhdysvallat
Britannia
Espanja
Bulgaria

Asetarkastusten jatkamista kannattavat:

Ranska
Venäjä
Saksa
Kiina
Syyria

Pakistan
Chile

Puolueettomina pysyttelevät:

Meksiko
Kamerun
Angola
Guinea

(MTV3-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme