Mainos
Mainos

Turvallisuusneuvosto etsii ratkaisua Sudanin-kriisiin Keniassa

Kenian pääkaupungissa pidettävä YK:n turvallisuusneuvoston kokous on ensimmäinen kerta 14 vuoteen, kun kokous pidetään New Yorkin ulkopuolella.

YK:n turvallisuusneuvoston suurlähettiläät keskustelevat tänään Sudanin tilanteesta Kenian pääkaupungissa Nairobissa. Kokous on harvinainen, koska turvallisuusneuvosto kokoontui edellisen kerran New Yorkin ulkopuolella 14 vuotta sitten.

Turvallisuusneuvoston odotetaan painostavan Sudanin hallitusta ja kapinallisia saattamaan päätökseen maratonneuvottelunsa. Etelä-Sudanin suurin kapinallisryhmä SPLA ilmoitti eilen, että osapuolet uskovat läpimurtoon 21 vuotta kestäneen sisällissodan lopettamiseksi. Verenvuodatuksen, tautien ja nälänhädän arvioidaan vaatineen tänä aikana parin miljoonan ihmisen hengen.

Jos SPLA ja Sudanin hallitus pääsevät jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen, rauhansopimuksen toivotaan parantavan tilannetta myös Darfurin alueella Länsi-Sudanissa. Uusien Darfur-neuvotteluiden on määrä käynnistyä 10. joulukuuta.

Puolentoista miljoonan ihmisen arvioidaan paenneen kodeistaan Darfurista arabijoukkojen ja paikallisten maanviljelijöiden sekä hallituksen joukkojen ja kahden kapinallisjärjestön välisiä yhteenottoja.

(MTV3-AFP-Reuters-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme