Mainos
Mainos

Turvapaikanhakijat aloittivat syömälakon Norjassa

Ryhmä turvapaikanhakijoita on mennyt syömälakkoon Pohjois-Norjassa Finnmarkin läänissä. Ryhmässä on sekä lapsia että aikuisia, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Venäjältä Norjaan tulleet turvapaikanhakijat kertovat pelkäävänsä Norjan palauttavan heidät Venäjälle. Nälkälakon kerrotaan olevan vastalause mahdollisille ihmisten joukkopalautuksille.

Viranomaiset ovat viime päivinä siirtäneet noin 70 ihmistä muista Norjan vastaanottokeskuksista lähelle Venäjän rajaa sijaitsevaan Etelä-Varangin vastaanottokeskukseen. Keskuksessa sijaitsevat ihmiset kertovat, etteivät ole saaneet mitään tietoa Norjan viranomaisilta, mitä heille on tapahtumassa.

– Kun he toivat meidät tänne, meille kerrottiin, että maahanmuuttovirasto haastattelisi meitä. Mitään haastattelua ei kuitenkaan ole ollut, eikä mitään muutakaan tietoa ole tullut, sanoo jordanialainen Rami Haddad NRK:lle.

Haddad kuvaa oloja pohjoisessa vankilamaisiksi.

– Emme saa mennä minnekään, emmekä tehdä mitään. Poliiseja on kaikkialla, hän kuvaa. 

Viime viikonloppuna joukko syyrialaisia turvapaikanhakijoita otti yhteyttä yleisradioyhtiö NRK:hon kertoakseen, että norjalaisviranomaiset valmistelevat heidän siirtoaan takaisin Venäjälle. Turvapaikanhakijat pelkäävät NRK:n mukaan joutuvansa Venäjältä takaisin Syyriaan. 

Norjan viranomaiset eivät ole vahvistaneet tai kiistäneet kyseisiä tietoja. Norja ja Venäjä sopivat kuitenkin aiemmin tässä kuussa, että turvapaikanhakijoita voidaan alkaa kuljettaa takaisin Venäjälle busseilla, mikäli heillä on oleskelulupa tai viisumi Venäjällä. Aiemmin palautuksen piti tapahtua polkupyörillä johtuen maiden rajasäädöksistä. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme