Mainos
Mainos

Tutkija: Äärioikeistolaisen ehdokkaan menestys Itävallassa kertoo laajemmasta trendistä

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan mukaan äärioikeistolaisen ehdokkaan menestys Itävallan presidentinvaaleissa heijastelee meneillään olevaa trendiä.

Itävallassa sitoutumaton pakolaistaustainen Alexander Van Der Bellen on valittu maan presidentiksi. Toiselle sijalle jäi vain niukasti äärioikeistolainen Norbert Hofer, jota äänesti lähes puolet itävaltalaisista. 

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Tuomas Iso-Markun mukaan tulos kertoo ennen kaikkea ihmisten turhautumisesta.

– Keskeisintä tässä on se, että Itävallan poliittisen kartan keskiöön nousivat uudet voimat, kun valtapuolueet jäivät vaalien toisen kierroksen ulkopuolelle. Tämä kertoo turhautumisesta valtapuolueen hallintaan, Iso-Markku arvioi Seitsemän uutisissa.

Hänen mukaansa turhautuminen on lietsonut protestimielialaa, jota äärioikeistolainen on vahvistanut entisestään. Vastaava ilmiö näkyy Itävallan lisäksi muuallakin EU:ssa.

– Tämä (äärioikeistolaisen ehdokkaan menestyminen) on uusin osoitus trendistä, jota olemme EU:ssa jo monta vuotta nähneet euro- ja pakolaiskriisin yhteydessä. Äärioikeistolaiset ja populistit ajavat EU:ta ottamaan asioihin kansallismielisempiä kantoja.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot