Mainos
Mainos

Tutkija: Britannian yllätysvaalit tuskin kumoavat brexitiä – Mayn ilmoitus tuli kuitenkin erikoisella tavalla ja erikoiseen aikaan

Britannian pääministeri Theresa May on ilmoittanut, että maassa järjestetään ennenaikaiset parlamenttivaalit kesäkuussa. Ilmoitus yllätysvaaleista tuli tutkijan mukaan mielenkiintoiseen aikaan ja erityislaatuisella tavalla.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela arvioi MTV Uutisten haastattelussa, että Theresa May pyrkii pönkittämään ilmoituksellaan jo ennestään vahvaa asemaansa sekä hakemaan selkeämpää mandaattia Britannian EU-erolle.

Jokelan mukaan Mayn menetelmä on erityislaatuinen, sillä Britanniassa säädettiin vuonna 2011 laki, jolla pyrittiin eroon järjestelmästä, jossa pääministeri voi hajottaa parlamentin ja määrätä uudet vaalit.

– Brexit on nyt sellainen tilanne, jossa May on katsonut, että tätä järjestelmää voidaan käyttää. Sitä kautta menetelmä on erikoislaatuinen, mutta ei aivan uusi Britannian poliittisen historian valossa.

Myös ilmoituksen ajankohta on Jokelan mukaan mielenkiintoinen.

– Jos May voittaa vaalit, hänellä on hieman enemmän aikaa hoitaa brexitin jälkivaikutuksia. Eron on määrä astua voimaan vuonna 2019 ja uudet parlamenttivaalit järjestetään vasta vuonna 2022.

Jokela ei usko, että yllätysvaalit johtaisivat brexitin peruuntumiseen. Brexitiä vastustaneet puolueet eivät ole hänen mukaansa tarjonneet uskottavaa vaihtoehtoa erolle.

– Monta vaihetta on tietysti vielä luvassa, ennen kuin ero astuu voimaan. Tämän päivän tietojen valossa sanoisin kuitenkin, että kyllä sen peruuntuminen aika epätodennäköistä on.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme