Mainos
Mainos

Tutkija Itä-Ukrainasta: Politiikalla ei väkevä Venäjä-yhteys nujerru

Venäjän presidentti Vladimir Putin kuvaili tiistain puheessaan, että Ukraina ja Venäjä ovat kuin yhtä maata. Alekstanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuron mukaan kuvailu osuu kohdalleen etenkin Itä-Ukrainan kohdalla.

– Sukulaisuus- ja ystävyyssuhteet menevät rajan yli. Siellä raja ei ole tähän asti merkinnyt kauhean paljon. Monet ovat enemmän tai vähemmän sosiaalistuneet Ukrainan passin omaaviksi venäjänkielisiksi, jotka ilman rajamuodollisuuksia käyvät Venäjän puolella töissä, Kangaspuro taustoittaa.

Kangaspuron mukaan Itä-Ukraina ja sen myötä koko maa olisi hukassa, jos yhteys Venäjään katkeaisi.

– Tässä ei puhuta vain poliittisesta valtapiiritaistelusta, vaan ihan aidoista sukulaisuus-, kulttuuri- ja taloudellisista sidonnaisuuksista. Venäjänkielisten enemmistön asuttama itäisen ja keskisen Ukrainan alue tuottaa vähintään 40 prosenttia Ukrainan bruttokansantuotteesta ja Ukrainan kaupasta noin puolet menee EU-alueelle ja puolet Venäjälle.

Kangaspuron mukaan Ukrainaa ei voida nostaa jaloilleen, jos 40 prosenttia bkt:sta katoaa kertaheitolla.

– Suomessa johtajat hyppii tasajalkaa, jos bkt putoaa prosentin verran, tai jos kääntyy ylipäänsä miinukselle. Kyllä Ukrainan vähänkään kestävän tulevaisuuden rakentaminen edellyttää sitä, että Venäjä on siinä ratkaisussa mukana.

Se, onko joku ukrainalainen, ukrainanvenäläinen vai venäläinen, painaa Kangaspuron mukaan Itä-Ukrainassa vaakakupissa vähemmän kuin elämän perusedellytykset.

– Jos tilanne ei pääse kärjistymään avoimen konfliktin asteelle, niin en oikein usko, että siellä toistaiseksi niin suurta tyytymättömyyttä ja vetoa Venäjään liittymiseen on, että joukkoliikettä ja avointa kampanjaa aikaan saataisiin.

"Kriisi saatava kuriin"

Jos kriisi kuitenkin pitkittyy, tilanteen kärjistyminen on todennäköisempää.

– Kun menettää työnsä, elinkeinonsa, leipä loppuu pöydästä, niin silloin on mahdollista, että alhaalta päin tuleva ihmisten sosiaalinen ja poliittinen tyytymättömyys sekä omia vallanpitäjiä kohtaan että paikallista valtaa kohtaan kasvaa, Kangaspuro varoittaa.

Viime kuukausien levottomuudet ovat luonnollisesti kiristäneet tunnelmaa, mutta esimerkiksi Harkovan mielenosoituksia ei Kangaspuron mielestä verrata Kiovan tapahtumiin.

– Jos katsotaan analyyttisesti ja suhteutetaan tapahtumia, niin itse asiassa Itä-Ukrainassa on tapahtunut vähän konflikteja. Kyllähän Maidanilla (Kiovassa) oli esimerkiksi paljon enemmän uhreja. Vaikka mielenosoitukset ovat olleet ihan näyttäviä ja niitä on ollut, niin kauhean suuria joukkoja ne eivät ole liikutelleet. Puhutaan suurimmillaankin 10 000 ihmisestä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme