Mainos
Mainos

Tutkija: Kiinan rooli kasvussa

Asiantuntija uskoo, että Kiinan rooli maailmanpolitiikassa tulee korostumaan.

Globaali turvallisuus ohjelmajohtaja Mika Aaltola ulkopoliittisesta instituutista pitää toimintaa Libyassa onnistuneena, usean kansainvälisen toimijan yhteisenä operaationa.

Aaltola uskoo kuitenkin, että lännen ylivalta maailmapolitiikassa on päättymässä ja Kiinan vahvistuva rooli tulee jatkossa estämään kansainväliset operaatiot.

- Lännen hegemoninen ajanjakso on ehkä päättymässä ja on tulossa uusia kilpailevia toimijoita, joilla on oma ajatusmallinsa siitä milloin interventioita pitäisi toteuttaa. Siirrytään moninapaiseen tai maailmanaikaan, jossa ei ole mitään napoja enää.

- Kiinan tuleminen mukaan tähän on tärkeä. Kiinahan perinteisesti vastustaa interventioita se ei nää niitä merkityksellisinä koska ne nakertaa sen valtion suvereniteettia, itsemääräämisoikeutta, jota Kiina pitää hyvin suuressa arvossa.

Aaltola muistuttaa myös, että esimerkiksi Libyassa vallanvaihto ei välttämättä tule olemaan perinteinen demokratian riemuvoitto. Maahan on kaavailtu islamilaista sharia-laki.

(MTV3)

Katso ohjelmajohtaja Mika Aaltolan haastattelu: (Huomenta Suomi 1.11.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme