Mainos
Mainos

Tutkija: Kimin katoamisesta vaikea päätellä mitään

Huhut Pohjois-Koreassa käynnissä olevasta vallankankaappauksesta kiihtyvät. 

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ei osallistunut tänään maata hallitsevan puolueen perustamisen 69-vuotispäivän juhlallisuuksiin Pjongjangissa.

Kim on nähty viimeksi julkisuudessa runsas kuukausi sitten.  

Uutistoimisto Reutersin haastattelema nimetön lähde on kertonut kolmikymppisen Kimin piilottelun johtuvan jalkavaivasta. 

- Kansainvälinen yhteisö on joutunut nyt vähän tässä arvailemaan, että mistä siellä on kysymys. Osa kommentaattoreista on sitä mieltä, että tässä on kyseessä ihan tällainen normaali sairastapaus tai muu julkisuudesta vetäytyminen. Ja osa on sitä mieltä, että nyt siellä on tapahtunut jonkinlainen keikaus. Mahdollisesti jopa niin, että tällainen vallankaappaus olisi tapahtunut jo useita kuukausia tai jopa vuosia sitten, Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Tommi Koivula

Koivulan mukaan on vaikeaa arvioida, kumpi syy on todennäköisempi Kimin poissaololle. 

- Molempiin suuntiin on vähän merkkejä. Yhtäältä voidaan ajatella, että tietyt merkit viittaavat siihen, että hän on edelleen vallassa. Pohjois-Korean johtaja on ennenkin ollut pois julkisuudesta aika pitkään. Maan virallinen valtion media vakuuttaa, että kaikki on kunnossa ja että meillä on hieno johtaja aina vaan asemissa. Toisaalta nämä poissaolot ovat aika yllättäviä ja vähän epätavallisia. Ei ainoastaan tämä 69-vuotisjuhla, mitä tänään on vietetty, vaan myös taannoiset kansankokouksen avajaiset. Se oli erikoinen ja yllättävä poissaolo, Koivula arvioi.

Kimin suku sairasta

Koivulan mukaan Kim Jong-unin ja hänen edeltäjiensä terveydestä on puhuttu aiemminkin paljon.

- Nuoren Kimin terveyden ympärillä, niin kuin hänen edeltäjiensäkin ympärillä, on ollut tällaisia huhuja oikeastaan ihan Pohjois-Korean alusta saakka. Heillä on tällaisia erilaisia, ehkä perinnöllisiäkin terveysvaivoja. Toisaalta on sitten myös elämäntapa-terveysongelmia kuten kihti tämän nykyisen johtajan kohdalla. 

Koivulan mukaan paras keino yrittää tulkita sitä, mitä Pohjois-Koreassa tapahtuu, on yrittää tulkita Pohjois-Korean valtion mediassa esiintyviä merkkejä.

-  Pohjois-Korean tarkkailijat ovat yleensä etsineet valtion mediasta merkkejä siitä, ketkä ovat nousussa ja laskussa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme